Zakázku na uskladnění nepoužívaných letounů by měla získat v jednacím řízení bez uveřejnění společnost Aero Vodochody, která L-159 vyrábí. "Ta jako jediná disponuje technologiemi a technickými postupy pro výrobu, opravy, údržbu a dlouhodobé uložení letounu L-159 a je schopna provést činnosti a související práce v požadovaném rozsahu," uvedlo ministerstvo. Nikdo jiný v Evropské unii podle úředníků není schopen požadovaný komplexní služby zajistit.

Armáda, respektive ministerstvo obrany, se snaží nepotřebné letouny dlouhodobě prodat. V červenci se mu podařilo uzavřít smlouvu, na základě které Aero Vodochody prodá letadla americké společnosti Draken International. Američané by měli za 14 letounů zaplatit 220 až 250 milionů korun, částka bude zpřesněna až poté, co budou zakonzervované stroje prohlédnuty. Draken International zároveň získá opci na dalších 14 letadel.

Česko ale může jejich množství snížit, pokud by se dohodlo na prodeji L-159 s Irákem. Na podmínkách prodeje se ministerstvo obrany a Aero Vodochody domluvily v úterý. Podrobnosti chtěji sdělit na čtvrteční tiskové konferenci.

Ministerstvo obrany předpokládá, že Američané dostanou první stroje až na přelomu let 2015 a 2016. Do té doby by měly být sestaveny a zprovozněny. Podobně tomu má být i v případě dohody s Irákem.