První skutečné víno z nové úrody, nikoli tedy burčák, si vinaři poprvé na jazyku poválejí vždy 11. listopadu v 11.11 hodin. Tento čas je spojen i s vyhlášením konce první světové války v roce 1918, a tak je možné pozvednout číši i na památku bojovníků za samostatnost země.

Svatomartinské víno se v sobotu koštovalo také ve vinotéce Ladislava Makovce na Starém Městě. Um moravských vinařů obodoval vysokými známkami.

Ilustrační foto
Co třeba víno s husí paštikou? Dva miliony lahví Svatomartinského míří na trh

„Musím říct, že letos se víno hodně vydařilo. Máme asi třicet vzorků od dvaceti vinařů a všechny jsou výborné. Myslím, že jde o nejlepší ročník za všechny roky, kdy se vínu věnuju,“ zhodnotil letošní produkci vína se svěží vůní a chutí po ovoci.

To už kolem něj cinkaly sklenice a po prvním polknutí mu hosté vinotéky kýváním hlavou dávali za pravdu. „Dobré,“ shodli se i manželé Petr a Martina Melenovi, kteří se do stejné vinotéky s přáteli vydávají ve stejný čas každým rokem.

S vyprázdněním lahví se spěchat nemusí, sommeliér Ladislav Makovec ujišťuje, že v dobré kvalitě vydrží řadu měsíců. Připít si s ním můžete i na příchod jara, kvalitnější Svatomartinská vína vydrží bez problémů i rok.
Tímto dnem začal také prodej vstupenek na táborský Festival vína, který se o přízeň přihlásí v únoru.

Rybářství Hodonín chová na Hodonínsku husy u čtyř rybníků. Ani zvyšující se počet hus před svatým Martinem nepokryje poptávku.
Husy jdou na dračku. Zájem je před svatým Martinem obrovský, hlásí farmy