Veřejnou zakázku na zpracování projektové dokumentace vyhrála s nabídkovou cenou 17,7 milionu korun pražská společnost Artech, která má provozovnu v Litvínově. Hodnotícími kritérii byla cena, zkušenosti a termín plnění.

„Výběrová komise zasedala celkem třikrát. Věnujeme tomu velkou pozornost, protože se jedná o významnou investiční akci,“ řekl náměstek primátora Marek Hrvol. Podle komise vybraná společnost splnila nejlépe nastavená kritéria. Vítěz, který byl nejlevnější, projektoval například Aquapark Chomutov, dostavbu sportovního areálu u zimního stadionu v Litvínově a mostecké obchody OBI a Lidl.

Kulturní dům Repre v Mostě
Změna Repre má další odpůrce. Volání po architektonické soutěži sílí

Projekt Repre má být hotový na podzim příštího roku. Pokud nenastanou problémy, například s výběrem stavební firmy, začne přestavba v roce 2019, kdy se přeruší provoz kulturního domu včetně pořádání plesů. Vedení radnice nevylučuje, že termíny se ještě posunou kvůli komunálním volbám, které proběhnou na podzim 2018.

Volba nové městské vlády se totiž může protáhnout, což by oddálilo některá rozhodnutí. Hrvol považuje za málo pravděpodobné, že budoucí složení zastupitelstva rozběhnutý projekt zastaví či zruší. „Nedovedu si to představit. Přišla by vniveč celá příprava a dokumentace za více než sedmnáct milionů korun,“ sdělil.

Z této studie Repre má projektant vycházetZdroj: Město Most

Z této studie Repre má projektant vycházet.  Zdroj: Město Most

Místní občanská iniciativa architektů a odborníků na umění a design, která opakovaně vyzývala město k vypsání architektonické soutěže, klasické výběrové řízení kritizuje. „Výsledek bohužel potvrdil naše dlouhodobé obavy. Městem zvolené výběrové řízení a jeho podmínky znemožnily účast architektonickým studiím a výběr, kde byla rozhodovacím faktorem hlavně cena, není a nemůže být záruka kvalit,“ uvedli ve společném prohlášení pro Deník Jana Kubánková, Vít Holý, Kateřina Trčková a Jana Jungmannová.

Upozornili, že architektonická soutěž by transparentností a přizvanými odborníky cílila na nejlepší možný výsledek a veřejnost by viděla konkrétní vypracované návrhy rekonstrukce Repre. Jungmannová  totéž zopakovala v diskuzi občanů na zasedání městského zastupitelstva. Opoziční zastupitelka ANO Berenika Peštová dokonce navrhla, aby radnice zakázku zrušila. Podle primátora k tomu není důvod.

Ilustrační foto.
Města chtějí více investovat do dopravy a budov. Chystají se velké projekty

Vedení radnice už dříve oznámilo, že vyhlásit architektonickou soutěž na rekonstrukci Repre nemůže, protože s ní nesouhlasil Mojmír Böhm, který jako architekt kulturní dům Repre vytvořil. Projektant při návrhu rekonstrukce musí zachovat ráz budovy. Přesto se očekávalo, že do výběrového řízení se přihlásí více zájemců, zejména architektonické kanceláře. To se ale nestalo. Radní teď uvažují, že do pracovní skupiny, která má na projekt dohlédnout, zapojí dalšího externího architekta.

Rekonstrukce může stát i 400 milionů korun, přesnější číslo vzejde z projektu. Cenový strop radnice nemá, ale spoléhá na to, že cenu ještě srazí soutěž stavebních firem.

Rozhodnutí o knihovně nepadlo

Co bude s budovou knihovny po přestěhování této instituce do Repre, radní ještě nerozhodli. „Na pořadu dne to ještě není,“ uvedl Hrvol. Město do objektu knihovny nehodlá investovat a zřejmě se ji pokusí prodat.

Soutěže o projektovou dokumentaci na Repre se zúčastnily tři firmy. Kromě vítěze i VPU Deco Praha s nabídkou 18,1 milionu korun a Metroprojekt Praha s cenou 17,8 milionu korun. Nabídková cena měla při rozhodování váhu šedesáti procent.

Podle radních se Repre promění v důstojné kulturně vzdělávací středisko a rekonstrukce bude respektovat současnou architektonickou podobu objektu. Projektant má vycházet ze schválené studie. Část pozemků pod Repre patří majiteli Prioru. Radní věří, že se tento problém podaří včas vyřešit.

Kulturní dům Repre v Mostě stojí částečně na území, které patří k sousednímu Prioru.
Mostecké Repre stojí na cizím pozemku, komplikuje to rekonstrukci