Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Stále více polských výrobců specialit žádá o ochranu EU

VARŠAVA - Stále více polských potravinářských a zemědělských výrobků chce získat evropskou ochrannou známku. První v Polsku, kdo má šanci obdržet od EU ochranné označení původu, bude zřejmě podhalańská bryndza.

3.4.2007
SDÍLEJ:

Bryndza Podhalanska - polská specialita.Foto: www.minrol.pl

Úsilí vynaložené na získání polské a posléze unijní registrace se podle výrobců vyplatí, znamená reklamu a jednodušší válku s podvrhy tradičních produktů.

Evropská komise dostala doposud 19 žádostí o registraci z Polska. Polské ministerstvo zemědělství jich má na seznamu podle Dariusze Goszczyńského z ministerstva více než 300. A bude jich zřejmě ještě přibývat, protože roste poptávka po místních specialitách, zájem mají už i velké obchodní sítě. Podle evropských pravidel musí každý výrobce, který touží pro svůj produkt získat ochrannou známku, podat žádost nejprve k příslušnému úřadu ve své domovské zemi.

Pokud ten rozhodne, že produkt má "kvalitu, vlastnosti nebo pověst, které výhradně nebo velkou měrou souvisejí s místem produkce", předá žádost Evropské komisi. Nejvíce tradičních výrobků na seznamu polského ministerstva zemědělství pochází ze Slezska. V kraji žije pět milionů lidí a region byl v minulosti pod vlivem různých kultur, proto má tolik specialit. Naopak nejméně jich je z vojvodství Dolnoslezského a Mazovského. "Těch, kteří by chtěli být na seznamu, je mnoho, ale můžeme zapsat jen ty výrobky, které jsou vytvořeny podle receptur nezměněných nejméně 25 let," uvedl Goszczyński.

O unijní ochranu usiluje například kašubský med, svatomartinský rohlík či tradiční ovčí sýr oštěpek, který však chce jako svůj výrobek přiznat také Slovensko. "Byrokracie je namáhavá, ale vyplatí se. Ochrana rohlíku pomůže s reklamou Poznaně a Velkopolska. Ulehčí také těžkou válku s podvrhy," řekl listu Rzeczpospolita předseda polského cukrářského a pekařského svazu Wojciech Zdrojowy.

Češi jsou v žádostech o unijní ochranu rychlejší než Poláci. V oficiálním seznamu registrovaných produktů byly nedávno nově zapsány i štramberské uši, pohořelický kapr a žatecký chmel. První tři registrace ČR získala už ve chvíli, kdy do Evropské unie vstoupila. Zápis budějovického piva, budějovického měšťanského varu a českobudějovického piva si totiž Češi jako jediní z nováčků vymínili už v přístupové smlouvě k EU.

3.4.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Papež František
4 7

Církev bojuje se skandály. Papež František: Kněz zneužívající děti je zrůdnost

Vladimír Dbalý.
AKTUALIZUJEME
35

Devět let vězení a propadnutí majetku. Dbalý manipuloval zakázky, uznal soud

Mnichov udělal na jižní Moravě z Čechů i Židů uprchlíky

/FOTOGALERIE, ANKETA/ Rozhodnutí velmocí a vůle nacistického diktátora rozdělila na konci září 1938 nejen Československo a jih Moravy, ale také dlouholeté sousedy v desítkách obcí na Břeclavsku a Znojemsku.

Zabijácká jízda superbu v centru Prahy a bourání mostu v Mostě: videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku v úterý 25. září 2018.

Parazity na volebních billboardech v Ústí vyšetřuje policie. Z úřední povinnosti

/ANKETA/ Některá předvolební hesla ústeckých hnutí prý zavánějí rasismem a útočí na Romy. 

Dnešní noc byla nezvykle chladná, padla stovka teplotních rekordů

Dnešní noc byla nezvykle chladná. Dosud nejnižší teplotu naměřily zhruba dvě třetiny stranic, které fungují víc než 30 let. Nejchladněji bylo na šumavské Rokytské slati, kde teploměr ukázal minus 10,7 stupně Celsia, stanice ale zatím měří jen 13 let. Vyplývá to z informací na webu a od pracovníků Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Ještě v minulém týdnu přitom padaly několik dní po sobě rekordy maximálních teplot.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT