Od roku 1993 do poloviny letošního roku zbankrotovalo v Česku 2674 akciových společností a 16.105 společností s ručením omezeným. Více přitom krachovaly firmy s více vlastníky. Vyplývá to z analýzy společnosti CCB - Czech Credit Bureau. V případě zkrachovalých akciových společností jich mělo jen 15 procent jednoho vlastníka, v případě společností s ručeným omezením mělo jednoho vlastníka 39 procent firem.

"Může to být dáno tím, že jediný vlastník se rozhoduje rychleji, má větší zodpovědnost a nemusí se ohlížet na zájmy ostatních při prosazování svého cíle," uvedla k výsledkům vedoucí analytického oddělení společnosti CCB - Czech Credit Bureau Věra Kameníčková.

Akciové společnosti s jedním vlastníkem jsou podle analýzy v průměru mladší než ty, které mají vlastníků více - s jedním vlastníkem je jich 62 procent mladších než 11 let, zatímco s více vlastníky to je 46 procent. U společností s ručením omezeným s jedním vlastníkem není převaha těch, které na trhu působí 10 let a méně tak výrazná. Jejich podíl činí 55 procent, zatímco u společností s více vlastníky to je jen 47 procent.

Podle údajů v Registru ekonomických subjektů se postupně zvyšuje podíl firem s jedním vlastníkem. Na konci roku 2010 bylo v registru uvedeno 24.624 akciových společností, z toho jich 32 procent mělo jen jednoho vlastníka, v roce 2005 činil tento podíl 22 procent. V případě společností s ručením omezeným jich v roce 2010 z 312.000 mělo 49 procent jednoho vlastníka, o pět let dříve se jednalo o 46 procent.

Čtěte také: Jak z kolotoče dluhů? Bankrot