Udělení licence vyžaduje nový zákon o hazardu, který je účinný od 1. ledna. K sázení na internetu je nutná registrace, na terminálech půjde sázet nadále i bez ní.

"Po letech čekání na změnu legislativy, která umožňuje provozovat online loterie, Sazka vstupuje do digitálního prostředí. Naší ambicí je mít typově nejširší a nejpestřejší portfolio her na internetu, které budeme postupně spouštět během následujících měsíců," uvedl generální ředitel Sazky Robert Chvátal. Aktuální nabídku podle něj brzy doplní stírací losy nebo loterie Šťastných 10.

Přísný zákon týkající se hazardních her na internetu

V únoru získala od MF povolení Fortuna, šlo o první českou sázkovou společnost, které ministerstvo licenci udělilo. Fortuna může online provozovat například ruletu nebo výherní automaty. Již na konci ledna podobné povolení získala zahraniční společnost PokerStars.

Na trh mohou podle nového zákona o hazardu vstoupit zahraniční loterní společnosti, které byly dosud považovány za nelegální. Firma, která si chce požádat o licenci, musí však nejprve zastavit provoz, poté vyplatit hráče, upravit software podle zákona a teprve pak požádat ministerstvo financí o licenci. Klienti se následně musí fyzicky zaregistrovat na pobočkách CzechPointu.

"Jde ale jen o jeden ze způsobů, jak vyhovět zákonu proti praní špinavých peněz. Další možností je návštěva notáře. Nebo samozřejmě na pobočce, pokud by si ji zde firma otevřela," doplnil mluvčí MF Filip Běhal.

Klientům nelze uznat jejich staré registrace a nechat jim na herních kontech peníze, které tam měli již před získáním české licence.

"Registrace je daná zákonem a budeme ji striktně vyžadovat. Nelze převádět dříve uzavřené registrace, stejně jako hráčská konta," uvedl již dříve náměstek ministra financí Ondřej Závodský.

Kromě toho mohou tuzemské loterní firmy nově provozovat online hry, jako například ruletu nebo poker.

Tržby společnosti Sazka v její největší hře Sportka loni meziročně klesly o 3,7 procenta na 5,63 miliardy korun. V roce 2015 Sazka zvýšila čistý zisk meziročně o 94 procent na 994,5 milionu korun. Tržby firmy předloni vzrostly o 23 procent na 11,3 miliardy korun. Sazka je členem nadnárodní investiční skupiny KKCG, působící v 11 zemích. V České republice má více než 7200 prodejních míst.

Čtěte také:

Sazka může na internetu provozovat Sportku nebo Eurojackpot
Úspěšnost sázkařů na internetu je proti pobočkám dvojnásobná
Sázkové kanceláře v ČR prodělaly na volbách v USA desítky milionů korun