Sdělil to Hanuš Němeček z realitní společnosti RE/MAX.

„Zejména na španělském trhu jsou nyní k prodeji nemovitosti, na které již původní investor nemá prostředky. Dají se tak pořídit i za méně než jsou stavební náklady," uvedl Němeček, podle kterého je nyní ideální chvíle pro investice. „Ve skutečnosti španělský realitní trh není pod takovým tlakem, jako byly dříve nemovitosti v Irsku. V případě zajímavé ceny je poptávka po nemovitostech ve Španělsku ze strany mezinárodních klientů už dnes vysoká," dodal akciový analytik Saxo Bank Tomas Berggren.

Realitní odborník Vít Klíma na svých internetových stránkách upozornil, že zatímco podle oficiálních údajů ceny nemovitostí ve Španělsku klesly v průměru pouze o deset až 12 procent, tak realita je jiná. V případě, že klient za novou nemovitost zaplatí hned po podpisu kupní smlouvy, dostane od developerů slevu 20 až 40 procent. „Totéž platí i při koupi starší nemovitosti," podotkl Klíma.

Španělský realitní trh se potýká s krizí od roku od roku 2008, se kterou se tamní banky dosud nevyrovnaly a ve svých úvěrových portfoliích mají značné objemy nesplácených úvěrů. Španělsko v sobotu potvrdilo, že požádá eurozónu o pomoc pro své banky, formální žádost však zatím nepředložilo.