Odborníci radí státu zachovat jadernou energetiku a dále ji modernizovat a rozvíjet. Zároveň by se stát neměl nechat ovlivnit odmítavými postoji k jádru z Rakouska a Německa. Sbor poradců také klade důraz na posílení vzdělanosti v oboru jaderné energie, neboť chybí pro budoucí využití jádra dostatek odborníků.

Uhlí je podle poradců nutné využívat hospodárně a modernizovat a zvýšit účinnost uhelných elektráren a tepláren. Uhlí je i přes ekologické škody nenahraditelné, míní odborníci a otázka prolomení limitů těžby by podle nich měla být rozhodnuta až po důkladném posouzení celé problematiky, včetně zdravotních rizik těžby pro obyvatelstvo.

Obnovitelné zdroje by měly být využívány v decentralizované formě a jako atraktivní pomoc pro moderní energetické hospodářství. Neměly by však být podporovány neuváženými dotacemi, které zdražují energii domácnostem a omezují konkurenceschopnost podnikům.

U plynu je nutné pamatovat na to, že jde o téměř čistě dovozní surovinu. Poradci vidí budoucnost v budování vícepalivových teplárenských systémů na uhlí a zemní plyn s možností záměny jedné suroviny za druhou. Moderní zařízení by také měla umět využít biomasu nebo komunální odpad. V teplárenství je důležité budovat menší zařízení na regionální úrovni. Odborníci rovněž doporučují využití odpadního tepla jaderných elektráren při vytápění aglomerací.

Stát by měl podle poradní skupiny ustavit stabilní prostředí pro investice. Energetice neprospívají časté legislativní změny a deformace trhu ze strany EU. Evropská unie nařizuje, ale nebere zodpovědnost za energetickou stabilitu unie. Navíc je v energetice potřeba dořešit sousedské vztahy zemí EU. ČR má například dlouhodobé problémy s přetoky elektřiny z větrných elektráren v Německu.

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba vytvořil odbornou poradní skupinu pro aktualizaci energetické koncepce v únoru. Skupinu vedou akademik Václav Pačes a šéfka Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová. Úkolem skupiny není sestavit energetickou koncepci, ale poskytnout ministrovi odborný pohled na českou energetiku a její budoucnost. Ekologové poradní sbor kritizují, že neobsahuje žádného odborníka na obnovitelné zdroje.