Velký vliv na zdražování plynu bude mít mimo jiné poměrně vysoká cena ropy. Plynárenské firmy mají přesné ceny plynu pro druhé čtvrtletí 2011 zveřejnit na přelomu února a března.

„Poslední kvartál byl pro komoditní trhy hodně hektický. Stěžejní ukazatel – průměrná cena ropy stoupla o sedm procent v korunovém vyjádření a začátek roku 2011 nebyl o nic lepší,“ uvedl analytik společnosti Cyrrus Jan Procházka.

V současné době podle Procházky nic nenasvědčuje poklesům cen ropy. „Rozhodně se dočkáme zdražení plynu ve druhém kvartálu roku, a to nejspíše i výraznějšího,“ poznamenal. „Pozitivní zprávou je, že to spotřebitele nemusí tolik bolet, protože druhý kvartál je již míně energeticky náročný.“

Analytik společnosti BH Securities Petr Hlinomaz upozornil, že ceny plynu na trzích si od listopadu loňského udržují zhruba stejnou průměrnou úroveň. „Pokud distribuční společnosti nezapočtou nějaké dodatečné vnitřní náklady, mohla by cenová hladina plynu v ČR zůstat přibližně stejná,“ uvedl Hlinomaz.

Pražská plynárenská ponechala ceny beze změn

V prvním čtvrtletí 2011 zdražila společnost RWE Transgas plyn pro domácnosti o 2,3 procenta, E.ON naopak zlevnil o 4,7 procenta. Společnost Pražská plynárenská ponechala své ceny beze změn.

Podle Hlinomaze se liší ceny plynu pro domácnosti v rámci regionů ČR i mezi distributory. „Přesto lze v hrubém přiblížení říci, že E.ON, ČEZ a Pražská plynárenská mají zhruba podobnou cenovou hladinu a výrazně dražší je RWE. Proto v nadcházejícím čtvrtletí by asi právě u RWE k nějakému pohybu dojít mohlo, a to spíše směrem dolů, z důvodu konkurenceschop­nosti,“ dodal Hlinomaz.