Mapy místně obvyklého nájemného zveřejněné ministerstvem pro místní rozvoj (MMR) trpí řadou nedostatků, řekl dnes na tiskové konferenci prezident České společnosti certifikovaných odhadců majetku Zbyněk Smejkal. Užívají se v nich nejasné pojmy, navíc to podle odborníka nejsou mapy v pravém slova smyslu, ale je to statistické vyhodnocení sběru dat. MMR považuje kritiku za neoprávněnou.

„Bez cenových map stavebních pozemků nemohou existovat cenové mapy obvyklého nájemného bytů, protože cena pozemků je dána polohou, a tím i cena bytů kromě dalších faktorů na toto navazuje,“ uvedl Smejkal. Navíc podle něj není jasné, co v mapách znamenají pojmy, jako je například standardní byt nebo standardní technický stav bytu.

Podle ministerstva ale mapy nemají určovat nájemné v konkrétním bytě a odvozovat nájemné od cen pozemků, ale jen mapovat výši činží v dané obci. „Mapa nájemného je tedy nezávislá na existenci cenových map pozemků,“ řekl Jan Dvořák z tiskového odboru MMR. „Mapa je pouze vodítkem pro orientaci v dosahovaných nájmech, nikoliv stanovením výše nájmu pro konkrétní byt,“ dodal. Vysvětlení údajně nejasných pojmů podle Dvořáka mapy obsahují.

Mapy mají pomoci určit výši nájmu

Smyslem cenových map místně obvyklého nájemného je předcházet soudním sporům o určování výše nájmů po ukončení regulace činží. MMR zveřejnilo základ map koncem února. Na začátku zahrnovaly jen deset procent sídel nad 2000 obyvatel a obsahovaly data jen ze znaleckých posudků. Úřad chce čísla do map postupně doplňovat. Mapy pro MMR zhotovuje Institut regionálních informací z Brna.

Posledním dnem loňského roku skončila regulace nájemného přibližně pro 400.000 bytů v Česku. Ve většině krajských měst, velkých městech Středočeského kraje a v Praze to bude k 31. prosinci 2012. Celkem se v Česku regulace týkala přibližně 700.000 bytů.

Čtěte také: Ministerstvo zveřejnilo zatím neúplné mapy nájemného