Zástupci těžební společnosti OKD ve čtvrtek na schůzce s obyvateli orlovské části Výhoda upřesnili své plány na těžbu uhlí, která bude mít vliv na nemovitosti v této oblasti.

Potvrdili lidem, kteří se shromáždili v jídelně tamní Střední školy Dakol, zájem firmy vytěžit v budoucnu uhelné zásoby pod Výhodou, které se odhadují na 10 milionů tun.

Jak řekl mluvčí společnosti Vladislav Sobol, je to součást strategických plánů firmy. „Nyní vlastně zahajujeme zpracování dokumentace o vlivu těžby na životní prostředí, tzv. EIA. Její vypracování vyžaduje zákon proto, aby mohla být zahájena hornická činnost,“ řekl Sobol.

Kromě toho musí těžaři před tím, že budou žádat báňský úřad o povolení k těžbě, mít sepsány se všemi majiteli dotčených nemovitostí dohody o střetu zájmů a vyrovnání.

„To je podmínka, abychom vůbec mohli požádat o povolení k hornické činnosti,“ dodal Sobol.

Těžba by mohla začít v roce 2016

Pokud se vše bude vyřizovat podle předpokladů, mohla by těžba, podle personálního ředitele OKD Radima Tabáška, začít někdy kolem roku 2016. „Pod osadou Výhoda se dá vytěžit zhruba 10 milionů tun uhlí. Budeme postupovat transparentně a splníme všechny povinnosti, které nám ukládají zákony. Po ukončení těžby projde celé území rekultivací, aby mohlo zase sloužit lidem,“ dodal Tabášek s tím, že vlivy těžby by měly doznívat až do roku 2030.

Čtěte také: Těžba uhlí se bude rozšiřovat jen do hloubky