Penzistům, kteří pracují, by se měla zvýšit procentní výměra důchodů z 0,4 na 0,8 procenta výpočtového základu. Navrhuje to ODS, podle které by se tak zvýšila motivace seniorů pracovat. Oproti současnému stavu by se jim tím totiž zvýšil důchod. V případě důchodové reformy ODS preferuje možnost vyvedení části peněz do fondů, včetně jednoho veřejnoprávního. S návrhem dnes seznámil veřejnost předseda ODS a premiér Petr Nečas.

"Chceme motivovat důchodce, aby déle setrvávali na trhu práce," řekl Nečas. Důvodem je úbytek lidí na trhu práce. Do roku 2015 by jich mělo ubýt 150.000 a do roku 2030 pak 750.000. Senioři tak ani při zvýhodnění nebudou podle Nečase brát práci mladším. Návrh má podle ODS omezit i nelegální práci, která se vyplácí jak důchodcům, tak zaměstnavatelům. Stát by získal i dodatečné příjmy na daních a pojistném.

Žádné omezení

Pro penzisty, kteří pracují a současně pobírají důchod, neexistuje v současné době žádné omezení. Poslední povinnost mít pracovní poměr na dobu určitou, maximálně na jeden rok, byla zrušena k počátku tohoto roku. Od 1. ledna 2010 také platí, že procentní výměra důchodu se při souběhu pobírání důchodu a práce zvyšuje o 0,4 procenta výpočtového základu za každých 360 dnů výdělečné činnosti. Pracujícím důchodcům se tak s každým odpracovaným rokem zvyšuje starobní důchod. U lidí, kteří ještě nejsou v důchodu, se zvyšuje o 1,5 procenta za rok.

Reforma důchodového systému

ODS dále představila své představy o reformě důchodového systému. Měl by být založen na tom, že by si lidé spořili část ze zákonného pojištění na individuální účet do fondu. Chceme prosadit, aby jeden z těchto fondů byl s ohledem na bezpečnost vložených peněz veřejnoprávního charakteru, řekl Nečas. Fond by se specializoval na státní dluhopisy.

Konkrétní výše částky, kterou by si občan vkládal na tento účet, bude součástí jednání. Mohla by však činit asi šest procent včetně příspěvku státu. ODS se ovšem nekloní k povinnému použití fondového pilíře. To znamená, že by si do fondů občané spořili dobrovolně. "Pokud by mělo dojít k povinnému vyvedení, tak by se to mělo týkat pouze určitých populačních ročníků," řekl Nečas.

Snížení odvodů sociálního pojištění

I nadále se ODS kloní k tomu, že by se měly snížit odvody na sociální pojištění ve prospěch nepřímých daní. Odvody jsou prý totiž více závislé na ekonomických výkyvech, na rozdíl například od DPH. "My si dovedeme představit snížení odvodů o tři procenta a další vyvedení (do fondů) ve výši tří procent," řekl Nečas.

Pokud jde o valorizaci důchodů do budoucna, měla by se řídit předem danými pravidly. ODS navrhuje, aby byla zachována taková valorizace důchodů, která zajistí, aby neklesala reálná úroveň důchodů, tedy minimálně o inflaci.