Narodil se v Egyptě, technickou univerzitu vystudoval v Rakousku, pracovní zkušenosti nabíral v pobočkách rakouské firmy HAAS po celém světě a nakonec zakotvil ve Znojmě. Právě tady si Namat Alla Ragab splnil svůj sen. Založit a rozvíjet vlastní podnikání. A to se mu i daří. Třeba minulý týden převzal za svou firmu Suncone ocenění Sdružení českých spotřebitelů. Podle organizátorů soutěže platí, že firma, která ho získala, trvale poskytuje služby v oboru svého podnikání v souladu s očekáváním spotřebitele.

„V Rakousku jsem vystudoval technickou univerzitu a už při studiu jsem si musel vydělávat. U společnosti HAAS, která vyrábí stroje, jsem nastoupil nejprve jako montér a za devět měsíců jsem prošel celou firmou. Nakonec jsem se jako manažer staral o export a instalaci strojů v zahraničí, především v latinské Americe, Mexiku, Kanadě, byl jsem v Hong Kongu, Číně, Austrálii, Saudské Arábii… O strojích na výrobu oplatek jsem se dozvěděl všechno. Byl jsem úspěšný, dost jsem vydělával,” vzpomíná na éru, kdy byl ještě zaměstnancem.

Díky výnosné práci si našetřil základní kapitál a v roce 1989 se pustil do samostatného podnikání se dvěma společníky, Rakušanem a Holanďanem. „Koupili jsme továrnu v Holandském Bergenu a začali vyrábět oplatky. Já v té době žil v Hollabrunu. Jednou, když jsem jel po silnici, která byla většinou prázdná, jely najednou spousty trabantů, škodovek a podobně. Volal jsem hned domů ženě, co se děje. A ona, že se otevřely hranice. Tak jsem se hned vrátil domů, přebalil kufr a ještě ten večer zamířil do Znojma,” popisuje svou první návštěvu Moravy.

„Ubytoval jsem se tehdy v hotelu Znojmo a strávil ve městě tři dny. Sháněl jsem lidi, co umějí německy nebo anglicky, hledal kontakty. Výsledkem bylo, že jsem ve Znojmě, městě hned u hranic s Rakouskem, koupil tehdy restauraci a bufet Trio. Tak jsem začal podnikat ve Znojmě,” vypráví Ragab.

Od té doby jeho firma ve Znojmě rostla a rostla, s původními partnery se postupně rozloučil. Dnes podniká zcela sám, jeho firma zaměstnává tři sta lidí. „Bylo to tehdy s velkým rizikem, ale já si plnil sen. Po Triu se vyskytla možnost získat prádelnu na Pražské. Tam jsme koupili stroj na výrobu zmrzlinových kornoutů a začali s pěti zaměstnanci,” líčí pokračování svého podnikání Ragab.

„Na veletrzích v tuzemsku i zahraničí jsme získávali další zákazníky. Stále nám však chyběly skladové prostory. Tuto slabinu jsme potřebovali vyřešit, a tak jsme hledali od roku 1996 nový objekt a počátkem roku 1997 jsme ve veřejné soutěži koupili areál automobilových opraven u ulice Dukelská. Zde jsme dosud. Zlikvidovali jsme tu tuny nebezpečného odpadu. Během jednoho roku jsme byli s rekonstrukcí hotovi a mohli se stěhovat,” říká Ragab, jehož závod nyní zaměstnává skoro tři sta lidí.

Na vavřínech ale neusnul. „Investujeme desítky milionů do nové výrobní haly, která naši produkci rozšíří o sto procent. Už dnes jsme přitom v řadě evropských zemí největším dodavatelem zmrzlinových kornoutů a dalšího oplatkářského zboží, v jiných státech jsme dvojkou. Exportujeme prakticky do celého světa,” ujišťuje muž, který ve své firmě stále dělá prakticky vše. Od samotného řízení firmy, přes poradenství při opravách strojů, dohledu nad stavebními pracemi až třeba po vývoj nových produktů.

Právě ten by měl firmu Suncone posunout ještě dál. „Zatím vyrábíme prakticky jen zboží, které je sezonně spojeno s létem. Teď chystáme výrobky, které budou „zimní”. Půjde o slané a kořeněné oplatky, které se budou dát třeba k vínu a podobně,” dívá se už dopředu Ragab.

Přestože se jeho původ může zdát řadě lidí podezřelý, je dnes jedním z nejúspěšnějších podnikatelů v širokém regionu. „Nikdy jsem nebyl spekulant, peníze jsem neinvestoval do nemovitostí. Všechny peníze vracím do podnikání. A produkuji výrobky, které se nebojím dát sobě ani svým dětem. A těch výrobků jsou miliardy kusů ročně,” dodává majitel společnosti Suncone.