Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Ostravané v restauracích? Hlavně neutratit moc peněz!

Ostrava - Na čem si Ostravané nejčastěji pochutnávají v restauracích? Je pro ně důležitá spíše kvalita, nebo cena? Redakce Deníku hledala odpovědi na tyto otázky v několika podnicích v centru města.

5.6.2011 12
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK

„Lidé se chtějí najíst hlavně co nejrychleji, nechtějí na nic čekat. Častěji než do běžných restaurací míří do různých fastfoodů,“ myslí si Alexander Rybenský, kuchař z restaurace a baru U námořníka v centru Ostravy.

„Je prostě uspěchaná doba a lidé tomu přizpůsobili i stravování,“ míní Rybenský. V restauraci Garage v Zahradní ulici nabízejí každý den tři polední menu. Podle servírky Nikoly Kvasingrohové lidi nejvíce táhnou jídla jako je svíčková nebo smažený řízek s bramborem.

„To obvykle nezbude ani porce. Přes léto si pak hosté často objednávají saláty,“ říká Kvasingrohová a dodává: „Myslím, že lidé si vybírají jídlo tak, aby se pořádně najedli a zaplatili co nejméně. Třeba hodně jdou bramboráky plněné tvarůžky. Zasytí a stojí zhruba devadesát korun.“

Steaky a další jídla, která stojí okolo dvou set korun, si prý hosté objednávají spíše výjimečně. „A když si dají polední menu, obvykle si k němu už nekoupí žádný nápoj. Zaplatí stravenkou a nechtějí nic doplácet,“ říká servírka.

Smažák a hranolky

V restauraci Astoria na Masarykově náměstí jdou na odbyt hlavně smažená jídla. „Stále vede smažený sýr a hranolky. A potom také polévky. Když k nám přijdou cizinci, nejčastěji si objednají bifteky nebo různé speciality,“ míní servírka Alena Mimrová a pokračuje: „Často k nám jezdí třeba Poláci. Jejich výběr bývá pokaždé stejný – česnekačka, smažák nebo guláš s knedlíkem.“

Podle Mimrové lidé v restauracích utrácejí čím dál méně peněz a raději jedí doma. „Stále více lidí chodí jen na kávu nebo na pivo. Nechtějí nic k jídlu.“

V některých restauracích se setkávají i s dost zvláštními objednávkami. „Jedna paní si u nás třeba objednala chleba se solí a jeden cizinec zase guláš s opečenými brambory a restovanou cibulkou,“ tvrdí Bohumil Pecina, který obsluhuje v restaurantu a baru Dvě promile.

Nedávný průzkum společnosti Edenred, která v Česku vydává stravenky, ukázal, že kvalita surovin lidi příliš nezajímá. Levné, a přitom vydatné porce jsou hlavním kritériem výběru jídel pro více než čtyřicet procent mužů a jednu třetinu žen v Moravskoslezském kraji.

Region je jedinou oblastí v zemi, kde jsou velké porce za nízkou cenu hlavním kritériem výběru jídla. Ve všech ostatních krajích převažuje počet lidí, kteří se snaží jíst zdravě.

Pořádně se najíst

„Může to být určitě dáno průmyslovou historií regionu, kdy zdejší dělníci, těžce pracující horníci byli zvyklí pokaždé pořádně se najíst,“ konstatoval regionální zástupce firmy Edenred Milan Šindler.

Průzkum ukázal, že máme i další odlišnosti. „Je tu nejmenší počet žen, které by si jídlo odříkaly a byly takříkajíc na permanentní dietě. Zatímco v celé zemi volí tuto radikální stravovací metodu jedna z deseti žen, v Moravskoslezském kraji je to jen šest procent,“ uvedla marketingová ředitelka společnosti Edenred Daniela Pedret s tím, že naopak nejméně z celého Česka je na severní Moravě a ve Slezsku gurmánů.

Labužníků je překvapivě nejvíce na jižní Moravě.

„Problémem v Moravskoslezském kraji není extrémní přejídání. Lidí, kteří hledí pouze na množství jídla, je tu stejně jako v jiných regionech,“ podotkla Daniela Pedret.

Autor: Tereza Krumpholzová

5.6.2011 VSTUP DO DISKUSE 12
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Z filmu Borat
2 11

Borat se nabídl, že zaplatí pokutu za české turisty v Kazachstánu

Robert Mugabe
6

Diktátor Mugabe rezignuje po 37 letech. Parlamentu poslal dopis

Luxusní primátorskou rezidenci v Praze obýval za celou dobu jen jeden primátor

Rezidence primátora hlavního města Praha byla zřízená v nové budově Ústřední knihovny ve 20. letech minulého století. Kromě jednoho primátora, Karla Baxy, ji však všichni ostatní primátoři užívali pouze jako reprezentační prostory. Secesní a art deco interiér rezidence bude ve středu hostit hejtmanské setkání s primátorkou Adrianou Krnáčovou (ANO). Mluvit se bude o plnění koaličního programu pražské vlády, dopravě v Praze a kompetenci Prahy v porovnání s městskými částmi. 

Lokomotivu zachvátil požár. Ochromil provoz na trati mezi Prahou a Brnem

V šetření stále zůstává příčina požáru se škodou předběžně vyčíslenou na 300 tisíc korun, který v neděli tři čtvrtě hodiny po poledni u osady Filipov nedaleko Čáslavi na Kutnohorsku omezil provoz na železniční spojnici mezi Prahou a Brnem.

Budovy Transgas nebudou památkou. Majitel je může zbourat

Soubor budov Transgas na Vinohradské třídě v Praze nebude kulturní památkou. Jejich majitel, který chce na místě stavět nové domy, je může zbourat. S odkazem na rozhodnutí ministerstva kultury to dnes uvedly Hospodářské noviny a Právo. Rozhodnutí o zastavení přezkumného řízení však dosud nebylo doručeno všem účastníkům řízení a ministerstvo je na dotaz ČTK nechtělo komentovat.

AKTUALIZOVÁNO

Babiše chtějí vydat poslanci pěti stran. SPD se ještě podívá do spisu

/ANKETA/ Lidovci podpoří vydání předsedy ANO Andreje Babiše a prvního místopředsedy Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání kvůli financování farmy Čapí hnízdo. Pro opětovné vydání obou poslanců jsou i poslanci ODS, ČSSD, TOP 09 a Pirátů. Důležitý pro výsledek hlasování o vydání bude postoj hnutí SPD. Jeho předseda Tomio Okamura dnes řekl, že se hnutí musí nejprve seznámit s policejním spisem. O opětovné vydání Babiše a Faltýnka v úterý požádala sněmovnu policie. 

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT