Meziměsíčně se inflace v prosinci zvýšila o 0,1 procenta, meziročně zpomalila na 2,5 procenta z listopadových 2,6 procenta. 

„Je to nejvyšší hodnota za posledních pět let. Konkrétně ceny služeb vzrostly o 2,9 procenta a ceny zboží o 2,2 procenta. Vývoj inflace v loňském roce ovlivnil hlavně růst cen potravin, nájemného, pohonných hmot a stravovacích služeb,“ uvádí Pavla Šedivá, vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ.


Průměrná roční míra inflace byla vyšší naposledy v roce 2012, a to 3,3 procenta.

Ilustrační foto.
Inflace v říjnu vystoupila na nové pětileté maximum. Hlavně kvůli potravinám

Reálné příjmy domácností ve 3. čtvrtletí 2017 vzrostly mezikvartálně o 1,3 procenta, reálná spotřeba na obyvatele o 1,2 procenta. Zvýšila se i míra investic nefinančních podniků.

V prosince kromě zeleniny a ovoce zdražily také auta. Zlevnily oděvy, obuv a alkohol.

Energie podraží

"Se začátkem roku by se ovšem snižování inflace mohlo pozastavit s tím, jak podraží elektrická energie pro domácnosti. Ceny však budou během roku nahoru tlačit i vlivy související s vysokou poptávkou. Letos tedy očekáváme inflaci v průměru na stejné hodnotě, na které skončila loni, tedy na 2,5 procentech," myslí si ekonom Patrik Rožumberský z UniCreditu.

Máslo nyní koupíte i za 29,90 koruny. Ilustrační foto.
Máslová krize vyšuměla. Supermarkety už nabízejí kostku za 30 korun

Prosincová inflace skončila lehce pod očekáváním ČNB, což by však nemělo být překážkou pro odhlasování dalšího zvýšení úrokových sazeb již na začátku příštího měsíce. Tomuto kroku by neměla bránit ani koruna, jejíž posilování proti euru se pozastavilo.

"Protože zpomalení inflace bylo v převážné míře způsobeno položkami, které jsou součástí výpočtu vnímané inflace, poklesla její hodnota citelněji než u inflace celkové. Mezi tyto položky patřily zejména restaurační služby a pohonné hmoty. Vnímaná inflace ovšem zůstala nad hladinou celkové inflace, přičemž rozdíl mezi oběma se smrskl z 0,8 na 0,6 procentního bodu," dodává Rožumberský. 

Ilustrační foto.
Spotřebitelské ceny v září meziročně stouply o půl procenta