Postarali se ně spolupracovníci sdružení v Nymburce, Kolíně, Poděbradech, Praze, Českých Budějovicích, Olomouci, Otrokovicích, Vyškově a v Brně, kteří navštívili dvě desítky prodejen a tržišť.

Stejně jako v jarních měsících zjistili i nyní, že: „Zarážející je nízká kvalita nabízeného zboží, a to jak dovozové, tak domácí produkce,“ jak konstatovala tisková mluvčí SOS Ivana Picková. „…bylo naprosto běžné, že zboží, které se právě nyní sklízí – cibule, mrkev, paprika – bylo zvadlé, vyschlé, případně i nahnilé.

Je zarážející, že si obchodníci dovolí takové zboží vůbec nabízet,“ dodala mluvčí. Ani na tržištích není situace lepší, alespoň v těch místech, která spolupracovníci navštívili. Obchodníci nabízejí ovadlou a nahnilou zeleninu, ale většinou neuvádějí původ zboží. Není jasné, zda se jedná o zeleninu vypěstovanou v regionu nebo dovezenou ze zahraničí.

„Protože se už jedná o opakované přestupky, dáváme podnět Státní zemědělské a potravinářské inspekci,“ upozorňuje mluvčí. „Zároveň ale apelujeme na spotřebitele, aby se bránili na místě přímo v prodejně nebo u trhovce. Není možné, aby inspektoři prošli každý den všechny prodejny v tomto státě. Záleží jen na spotřebitelích, aby se bránili špatné kvalitě zboží sami a hlavně je nekupovali.“

Užitečné rady, které se hodí při nákupu na tržišti

  • – Nabízené ovoce a zelenina musí být čerstvého vzhledu, celé a zdravé.
  • – Není dovolen prodej necelistvých plodů ani jiných konzumních částí.
  • – V žádném případě nesmí být plody poškozeny hnilobou a plísní. Velkým rizikem jsou tzv. výkroje (např. u zeleninové papriky) nebo příbuzné způsoby odstraňování napadených částí.
  • – Všechny takové a podobné „úpravy“ jsou zakázány.
  • – Podle jakostních znaků uvedených v příslušných evropských normách se většina ovoce a zeleniny zařazuje do I. nebo II. třídy jakosti. Označení „nestandard“ není přípustné.
  • – Je důležité si při nákupu všímat čistoty nabízeného ovoce a zeleniny, jejich poškození škůdci nebo chorobami, nebo poškození vlivem neodborného zacházení a vlivem nevhodných skladovacích podmínek např. vlivem extrémně vysoké teploty dochází k zapaření.
  • – Při prodeji dělených vodních melounů by měla být čistota a hygiena prodeje samozřejmostí.
  • – Čerstvost takto upravených melounů by měla být na první pohled zřejmá.
  • – Cenově výhodná větší balení rajčat, jablek, pomerančů či mandarinek skrývají někdy na dně shnilé plody. Pokud spotřebitel doma zjistí, že má v síťce s ovocem nahnilé ovoce, je na místě se vrátit hned druhý den do obchodu s dokladem o nákupu potravin a trvat na výměně zboží či vrácení peněz.