Nedostatek jablek plnohodnotně nahrazuje kvalitní úroda švestek. ,,Jedeme na plný výkon, ale pálím jenom samé švestky, jablek se letos moc neurodilo, spíš lokálně, minulý rok to bylo přesně opačně. Do konce roku mám téměř zaplněnou kapacitu," vylíčíl Petr Širočka z palírny v Jablůnce.

Do palírny se chystá i pan Emil Orság z Nového Hrozenkova. „Poslední roky se to pořád střídá, jednou jablka, jednou švestky. Pálíme pravidelně každý rok a koneckonců švestková pálenka je výborná."

Co se týče letošní sezony, provozovatelé palíren tento rok nehodnotí zdaleka špatně. ,,Těžko říct v tuto chvíli, letošní sezona je teprve v rozběhu, nával teprve očekáváme. Kromě pár kotlů hruškového kvasu dominují především švestkové kvasy. Letošní rok bude především ve znamení švestkové pálenky," uvedl Michal Kolář z pálenice v Hovězí.

Tento rok, co se týče úrody ovoce, byl obecně slabší. Většina pálenic proto začala svůj provoz později, než bývá zvykem. ,,Když to srovnám s minulou sezonou, začínali jsme skoro o měsíc dříve, nicméně doufám, že letošní sezona dopadne dobře a kvasu bude dost," uzavřela paní Denisa Mezníková z pálenice v Janové.

TOMÁŠ ORSÁG