Společně s vinaři budeme jednat o možných úpravách vinohradnictví a vinařství," uvedl ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Společnost Bohemia Sekt odhaduje, že černý trh s vínem se pohybuje kolem 20 až 30 procent celkové konzumace vína. „Problém je hlavně to, že se do stáčených vín zřejmě přelil černý trh z lihovin. Podvodníci se vrhli na pančování vína. Jeho kvalita je mnohdy strašná 
a prodávaný produkt není vůbec víno, ale chemická sloučenina," přiblížil na konci loňského roku Petr Černý z Bohemia Sekt.

Na potíže s černým trhem upozorňují vinaři už delší dobu. Před dvěma roky si Svaz vinařů ČR nechal zpracovat 
u společnosti Ernst & Young analýzu, jak proti falšovanému vínu zakročit. Státní zemědělská a potravinářská inspekce může nově přikázat, aby pančované víno bylo zlikvidováno.

V roce 2013 nevyhovělo jakostním parametrům 341 vzorků vín, zdravotní závadnost pak byla porušena u 71 vzorků. Z celkového počtu 1077 kontrolovaných vzorků nevyhovovalo 412 z nich. Inspektoři každoročně udělí pokuty kolem šesti milionů korun.