Vloni to byla jediná oáza, kde mohli lidé v klidu odložit roušky a relaxovat, aniž by je někdo pokutoval. V době uzavření okresů zase jediné místo, kde měli klid. V lesích totiž bylo přelidněno. Prodejci i realitky využili toho, že zahrádky příliš v nabídkách nejsou. Ve větších městech tlačí zájemci o zahrady na radnice, aby pro ně vyčlenili nové plochy.

Například v Sokolově vloni po urgencích obyvatel město slíbilo, že vyčlení několik ploch, kde by mohly zahrádky vzniknout. A sliby začínají plnit. Prvních šest nabízí zájemcům. Budou o pozemky města soutěžit obálkovou metodou a pozemek budou mít od Sokolova pronajatý. Minimální cena je tři koruny za metr čtvereční za rok, a kdo dá víc, zahradu získá.

Nakupování potravin a spotřebního zboží přes internet získává v Česku na popularitě.
Pohodlní Češi propadli donášce. Poslíčkové jim tahají 40kilové nákupy

Průzkum terénu začal v loňském roce a odbor rozvoje města předložil vedení k posouzení několik vybraných míst, kde by mohly zahrádky v budoucnu vzniknout. "Očekává se, že o prvních šest parcel ležících u Staré Ovčárny bude mezi obyvateli Sokolova značný zájem. O tom, kdo uspěje, bude rozhodovat takzvaná obálková metoda," potvrdil místostarosta Ladislav Sedláček.

Vedení města u některých z navržených pozemků předběžně rozhodlo kladně. "Prověřili jsme následně vhodnost lokalit navržených na vybudování zahrádek obhlídkou přímo na místě a poté některé z pozemků vybrali,“ dodal místostarosta Jan Picka. Starostka Renata Oulehlová konstatovala, že nápad najít místa pro nové zahrádky měl pozitivní ohlas. "„V souvislosti s koronavirovou krizí jsem zaznamenala u obyvatel města jakýsi drobný stesk po tom, že ze sídlišť nemají kam utéct do klidu nebo za aktivním odpočinkem. Zahrádky poslouží jako oázy klidu, kde by se lidé mohli starat o záhonky nebo jen obyčejně odpočívat v symbióze s kouskem přírody," řekla.

Příprava dalších lokalit 

Většina zahrádkářských kolonií kolem Sokolova je už v soukromých rukách. Městu ještě donedávna patřily pozemky se zahrádkami v lokalitě Bohemia. Většinu ze šesti desítek zahrádek si však lidé v uplynulých měsících odkoupili. Sokolovu tedy ještě zbývají některé pozemky se zahrádkami v městské části Šenvert.

Natěšeným zákazníkům, kteří si po otevření kadeřnictví přišli nechat zkrátit vlasy, se mnohdy protočily panenky. Kadeřníci kvůli covidu podražili.
Dopady koronaviru: zdražilo pivo, benzín i kadeřníci. A bude ještě hůř

Na přípravě dalších lokalit pro zahrádky se pracuje. Zájem o ně je zřejmě velký všude. V sousedním okrese, v obci Březová u Karlových Varů, nabízí realitní kancelář zahradu v kolonii do soukromých rukou za 660 tisíc korun. Její rozloha je 220 metrů čtverečních. Zároveň realitka upozorňuje, že v případě více zájemců může využít pro výběr kupujícího formu aukce.

„Zahrada je pro paneláčníka jakousi oázou. Někdo tam chodí lenošit na sluníčku u bazénu, piva a grilování. Další tam zase aktivně pěstuje zeleninu a ovoce a někteří dělají obojí. Máme zahradu pár let a vidím jak ceny letí vzhůru. Jsem rád, že jsme tehdy neváhali a koupili pozemek,“ říká jeden ze zahrádkářů Lukáš Vimr.