V České republice je 1,16 milionu bytů v panelových domech. Více než polovina je už starší 35 let, což je na hranici životnosti. Jak uvádí zpráva GE Money Bank, z těchto přestárlých panelových bytů dosud prošla rekonstrukcí zhruba jen čtvrtina. Zbytek oprav si pravděpodobně vyžádá asi 350 miliard korun.

Podle Jana Wagnera, ředitele Státního fondu rozvoje bydlení, jde sice o hrubý odhad, ale souhlasí, že investice do panelových domů se v ČR počítají ve stovkách miliard.

Jsme na začátku

„Nepochybně je to velký a závážný problém. Není to zanedbatelná věc,“ řekl Deníku Jan Wagner. „Dříve či později prakticky každý z těchto panelových domů bude vyžadovat rekonstrukci, prodloužení životnosti či zateplení. V řadě západních zemí takový proces již proběhl, my prakticky stojíme teprve na jeho začátku,“ uvedl.

Stát podporuje rekonstrukci panelové výstavby prostřednictvím programu Panel. Příjem žádostí o dotace ale fond zastavil na začátku října loňského roku, protože zájem překročil možnosti rozpočtu. Podle Wagnera to ale není setrvalý stav. „Datum, od kterého bude opět možné podat nové žádosti, dnes ještě nemohu říci, bude teprve stanoveno. Pracovně předpokládáme, že to bude v únoru, nejpozději v březnu,“ vysvětluje.

Stát má pro letošní rok připraveno na opravy asi 1,5 miliardy korun a je jasné, že tyto peníze stačit nebudou. Vláda přitom pro rok 2008 pozastavila většinu dosavadních programů Státního fondu rozvoje bydlení.

V rozpočtu chybí finance

Na šest z osmi dotačních titulů nejsou pro letošek v rozpočtu fondu finanční prostředky. Nebudou se například vyplácet dotace obcím na výstavbu nájemních bytů či podpora družstev při výstavbě nájemních bytů. Bytová družstva a společenství vlastníků začínají proto čím dál tím více využívat služeb českých bankovních domů, které jim nabízejí speciální úvěry. Mnozí za tím začínají vidět zajímavý byznys.

Například v úterý GE Money Bank představila úvěr s názvem Renovace Plus s dobou splatnosti až třicet let, přičemž obdobné úvěry nabízí většina dalších peněžních ústavů. Jak Deníku potvrdil mluvčí Raiffeisenbank Tomáš Kofroň, o úvěry tohoto typu je velký zájem. „V loňském roce jsme zaznamenali padesátiprocentní nárůst,“ uvedl.