"Součástí papežské flotily je vůz, pro nějž jsme při registraci zvolili číslo 182-C-1979, připomínající návštěvu papeže Jana Pavla II. v Irsku v roce 1979. Samozřejmě jsme pamatovali i na letošní událost, kterou připomíná registrační číslo dalšího vozidla 182-C-2018. Primárním vozem ale bude auto s poznávací značkou 182-D-9093. Když se totiž číslice 9093 obrátí, vytvoří slovo ´pope´ (papež)," vysvětluje Raymond Leddy, produktový šéf společnosti Skoda Ireland.

Papež František
Papež změnil postoj Vatikánu k trestu smrti. Je nepřípustný, řekl

Podle serveru RTE je pro papeže Františka typické, že si pro zahraniční cesty úmyslně vybírá skromně vypadající auta. Přesto však je každý ze tří papežských speciálů přizpůsobený některým specifickým požadavkům - všechna tři auta mají speciální tvrzená skla, každé vozidlo bylo dodáno s unikátní fólií v barvě námořnické modři a na přední blatník na straně spolujezdce byl instalován chromovaný stojáček na vlajku Vatikánu. 

Nejmenší benzínový motor

Podle Škody se papež rozhodl pro rapid v úpravě spaceback, kvůli prostornosti vozu, jednoduchého nastupování a vystupování a díky nevelkým provozním nákladům. Jednolitrový zážehový motor papežského speciálu představuje zřejmě nejmenší benzínový motor na trhu.

Zdroj: Youtube

"Já jsem s rapidem jezdil a navzdory jeho pověsti představuje ve své cenové kategorie hodnotný vůz pro jednotlivce i pro menší rodiny. Jeho interiér je možná trochu fádní, ale je to auto, které si zaslouží větší pozornost hlavně u těch, kdo hledí spíš na ekonomický provoz než na vnější podívanou," glosoval zvolenou značku redaktor RTE.

Papež František
Papež jmenuje v červnu 14 nových kardinálů, zejména z mimoevropských zemí

Poté, co papež František opustí Irsko, budou automobily na základě jeho rozhodnutí věnovány charitativním organizacím vybraným dublinskou katolickou acidiecézí. 

Jan Pavel II. použil při své návštěvě Británie v roce 1979 upravený automobil typu Ford Transit a o rok později při návštěvě Německa terénní vůz Mercedes-Benz 230 G. Tuto značku pak používal coby papamobil stále častěji. Papež František si oproti tomu dává záležet na neokázalém vystupování - dřív rád jezdil veřejnou dopravou, a pokud už volí vůz, vybírá si spíš skromně působící modely, čehož si všimli i Američané při jeho návštěvě základny Andrews Air Force, kam přijel v nenápadném Fiatu.