Podle radnice je sice současná bezpečnostní situace ve městě dobrá, magistrát ale chce možným potížím předcházet. I proto se Pardubice rozhodly přijmout nabídku ministerstva vnitra a zapojí se do projektu Integrace cizinců v Pardubicích.

Pardubická radnice se nechala inspirovat Plzní, která se nejvíce potýká s cizinci, o něž v důsledku ekonomické recese není na trhu práce zájem. Když byla pardubická radnice vyzvána ministerstvem vnitra k tomu, aby se do prevence také zapojila, během dvou týdnů byl projekt na světě. Minulý týden zastupitelé schválili podání žádosti o státní dotaci.

„Projekt se zabývá analýzou na trhu práce, analýzou služeb, velmi podrobným zmapováním situace v Pardubicích a na Pardubicku. Týká se vytvoření informačních letáků, informačních tabulí, týká se i vzdělávání cizinců, tedy kurzů českého jazyka nejen pro dospělé, ale i pro děti,“ popisuje novinku ve vztahu k cizincům z třetích zemí náměstkyně primátora Štěpánka Fraňková. „V projektu je zahrnut i sociální pracovník a tlumočník.“ Projekt Integrace cizinců v Pardubicích bude realizován v období od července do prosince letošního roku. Celkové náklady dosáhnou téměř jeden a půl milionu korun a státní dotace může být uhrazena až do výše sto procent nákladů.

Projekt má názvu slovo integrace. Znamená to tedy, že se část cizinců trvale zařadí do pardubické populace? Podle Štěpánky Fraňkové se tak zřejmě v určitém procentu stane. Bude záležet i na přístupu jednotlivých ambasád států, z nichž se příchozí pracovníci rekrutují. V případě Pardubic jde hlavně o Vietnam a Mongolsko.

Vietnamci chtějí zůstat, Mongolové spíše odejít

„Počítá se s tím, že bude zřízeno i poradenské centrum, kde by se cizinci mohli poradit buď o návratu domů, nebo eventuálně o zůstání v naší republice. Přístup velvyslanců je velmi rozdílný. Mongolský velvyslanec se spíše přiklání k tomu, aby mongolští pracovníci odešli zpátky do Mogolska, kdežto vietnamský velvyslanec úplně naopak. Vypadá to, že Vietnam by se měl ocitnou někde na západě Evropy nebo kdekoli na světě. Tenhle problém tady je.“

Podle náměstkyně se Plzeň, kde je nejvíce asijských zájemců o práci a pobyt v České republice, již dostala do problémů s kriminální situací. Od drog až po další kriminální skutky. V Pardubicích ale něco podobného zaznamenáno nebylo.

„Máme vytvořenou pracovní skupinu, kterou vede primátor Deml, kde se jednou za měsíc scházíme se státní, městskou i cizineckou policií, úřadem práce a krajem, kde se všechny informace vymění. Zatím si troufneme říci, že situace u nás je v pořádku, že není tak vážná. Možná tím, jak jsme k tomu přistoupili. Mám pocit, že hlavní zaměstnavatel Foxconn se spíše snažil své cizí pracovníky umístit třeba v jiných agenturách nebo destinacích. A řekla bych, že cizinci v našem městě nechtějí být viděni a že nejsou problémy.“