"O přibližně dva roky jsme zkrátili dobu trvání pro rtuť a provozovatele jsme zavázali k provedení celé řady technických opatření do srpna 2021," uvedl Barták bez dalších detailů.

Provozovatel elektrárny, společnost Sev.en EC požadoval výjimku, aby mohl vypouštět 300 kilogramů rtuti a 330 tun oxidů uhlíku nad limit, který začne v Evropě platit od srpna 2021. Žádost kritizovali ekologické organizace, negativní stanovisko k ní zaujalo i město Pardubice.

Most Vysočina
Jen jeden pruh na D1. Začala komplikovaná oprava mostu u Velkého Meziříčí

Podle vedoucího energetické kampaně Jana Rovenského se Greenpeace určitě proti rozhodnutí odvolají. "Výjimku považujeme za nepřijatelnou principiálně. Zkrátit ji jen o dva roky a jen u rtuti je výsměch," řekl ČTK Rovenský.

Nutnost další investice

Elektrárna již dříve uvedla, že k dosažení nově požadovaných limitů oxidů dusíku by byla nutná další investice ve výši 1,4 miliardy korun. Podíl elektrárny na celkových imisích oxidů dusíku by se přitom podle jejího vyjádření snížil jen nepatrně.

Proti udělení výjimky se vyjádřili v únoru i zastupitelé Pardubic. Argumentovali tím, že město je již velmi znečištěné, leží na návětrné straně a důsledky emisí z elektrárny už pociťuje. Aktuální stanovisko města ČTK zjišťuje.

Elektrárna Chvaletice je nejmladší hnědouhelnou elektrárnou v zemi, v provozu je od roku 1979. Instalovaný výkon činí 820 MW, minoritně vyrábí také teplo pro Trnávku a Chvaletice. Společnost Severní energetická (Sev.en) elektrárnu koupila od společnosti ČEZ v roce 2013 za 4,12 miliardy korun.

Německá společnost innogy
Innogy dokončila převzetí CNGvitall, má největší síť CNG plniček v zemi