„V běžných uzeninách lze nalézt nemálo škodlivých přídatných látek. Jsou to glutamáty, fosfáty a hlavně je třeba připomenout dusitany, které se užívají kvůli lákavějšímu zbarvení a jako konzervanty,“ uvedl odborník na kvalitu potravin Vít Syrový.

Dusitanové soli se do výrobků přidávají kvůli zachování čerstvosti a prodloužení trvanlivosti. „Dusitany jsou přitom v odborných publikacích zařazovány mezi toxické látky,“ upozornil Syrový.

Právě škodlivé soli mohou nahradit rostlinné látky, které podle vědců nabízejí bezpečnou ochranu proti zkažení různých druhů masných výrobků. Podle vědců různé typy koření na rostlinné bázi poskytují bezpečný a účinný antimikrobiální systém, ale na rozdíl od dusitanů nemají negativní vliv na lidské zdraví.

Čeští výrobci se zatím drží svého zavedeného standardu. „V současnosti používáme při výrobě jako základní surovinu dusitanovou solicí směs. Je to potravinářská jedlá sůl s příměsí půl procenta konzervantu dusitanu sodného,“ řekl pro Deník Jiří Pavliš, vedoucí oddělení jakosti Kosteleckých uzenin.

„Do budoucna se nebráníme používání nových rostlinných přídavků, které ale musejí zajistit stejné vlastnosti vyráběných výrobků. Tedy chuť, vůni, vzhled, bezpečnost a trvanlivost, na které jsou naši spotřebitelé zvyklí,“ dodal.

Stejně tak postupuje většina výrobců. „Soli a konzervanty při výrobě uzenin v různých formách samozřejmě používáme. Bez soli si zatím masný výrobek neumím představit,“ uvedl Petr Korejs, manažer divize společnosti LE&CO.