Většina menších regionálních pekáren nejspíše v příštích několika týdnech zdraží v důsledku růstu nákladů své výrobky. Podle většiny oslovených firem by mělo pečivo podražit až o pětinu. Zvýšení cen by tak bylo výraznější, než plánují lídři tuzemského trhu United Bakeries a Penam, které k tomu podle časopisu Týden vedou rostoucí ceny pšenice, olejů, máku, mléka, energií či pohonných hmot.

O deset až 15 procent by mělo počátkem března zdražit například pečivo v Plzeňském kraji. Podle Pekařství a cukrářství z Dvorce u Nepomuku se zdražení vinou růstu cen surovin, energií a nafty z konce loňského roku musí dotknout každého pekaře. Majitel Jan Pondělík odhaduje, že se bude pohybovat mezi 13 až 15 procenty a dojde k němu nejdříve v březnu. Plošné zdražení veškerého sortimentu o deset až 15 procent potvrzuje také Daniel Fonhauser z Dobřanského pekařství. Zhruba o deseti procentech hovoří pekařství Fiala z Klatov. Sušický pekař Karel Rendl také potvrdil, že zdražení musí přijít, ale jeho výše se musí pečlivě promyslet kvůli obrovské konkurenci velkých pekáren a řetězců.

Na severu Čech bude pečivo dražší dokonce až o 20 procent

Obchodníci informace o chystaném zdražení pečiva zpravidla komentují opatrně, jelikož pečivo patří mezi strategické zboží. „Žádné oficiální oznámení jsme od výrobců zatím nedostali,“ sdělila například mluvčí supermarketů a hypermarketů Albert Dana Dvořáková, podle které ceny pečiva v prodejnách Albert budou i nadále na stejné nebo nižší úrovni, než má konkurence.

Zdražování plánují i další menší pekárny. Třeba Pecud z Proboštova na Teplicku, který dodává především na severu Čech, plánuje až dvacetiprocentní nárůst cen. „Myslím, že u deseti procent to nezůstane, náš odhad je 15 až 20 procent. Dlouhodobě rostou ceny energií a nafty, a k tomu v poslední době zdražily i suroviny. Nahoru šly ceny tuku, margarínů i mouky, všechno o desítky procent,“ řekl ředitel Pecudu Martin Abrahám. Zdražení se prý dotkne třeba i velikonočních beránků, hlavně kvůli zdražujícímu kakau.

Zdražovat se chystají i výrobci ve Zlínském kraji. Někteří z nich mírně zvedli ceny některých výrobků již na začátku roku, další vlnu plánují právě v souvislosti s chystaným zdražením pečiva velkých pekárenských společností. „Zdražovat určitě musíme. Zřejmě to ale nebude plošně a už vůbec nemohu říct, zda také o deset procent,“ uvedl jednatel uherskohradišťské pekárny Topek Miroslav Lapčík.

Také majitel libereckého Pekařství a cukrářství Jiří Bláha se chystá kvůli dražším vstupům v nejbližší době zdražit zhruba o deset až 15 procent. „Třeba za mouku platíme měsíčně o 200.000 korun víc než loni, to pro nás nejsou malé peníze, zdražila ale i elektřina, oleje nebo voda,“ vysvětlil důvody zdražení Bláha.

Chleba za více než 21 korun

Podle vyjádření generálního ředitele společnosti United Bakeries Marka Paříka pro časopis Týden největší tuzemská pekárenská skupina zvedne své ceny nejspíš v březnu. Kilogram kmínového chleba by tak mohl zdražit ze současné průměrné ceny 19,20 Kč na více než 21 korun. Kvůli růstu cen pšenice, olejů, máku, mléka, energií, pohonných hmot a dalších vstupů se chystají zvednout ceny pečiva také tuzemská pekárenská dvojka Penam z holdingu Agrofert podnikatele Andreje Babiše. Zdražení dvou největších pekařských společností nemusí spotřebitel pocítit v plném rozsahu. Konečnou cenu totiž určují prodejci, přes které pekárny většinu svých výrobků dodávají. Ti kvůli silné konkurenci neradi své ceny výrazně mění.

Šéf pekařského svazu Jaromír Dřízal odmítl kvůli obavám z možného postihu ze strany antimonopolního úřadu předpokládaný cenový vývoj komentovat. Podle údajů, které svaz poskytl, vzrostly lednové ceny mouky meziročně o více než polovinu, olej podražil téměř o 70 procent, plyn téměř o pětinu, elektřina více než o pět procent.

Přes růst cen nedosáhla zatím průměrná spotřebitelská cena chleba úrovně z konce roku 2007, kdy se jeho kilogram prodával za 23,20 Kč, v prosinci 2010 to bylo 19,85 koruny. Průměrné ceny za celý leden nejsou zatím k dispozici.

Čtěte také:
Pekaři na Pelhřimovsku: Zdražit musíme