Během zasedání unijních lídrů bude minimálně v kuloárech na tapetě norma Euro 7, která zpřísňuje podmínky pro auta se spalovacími motory už od roku 2025. Lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský ji nazval „podrazem“ ze strany místopředsedy Evropské komise Franse Timmermanse. Její úpravu, respektive odklad, požaduje i Česká republika.

Ví premiér, co vás trápí? Deník.cz nabízí živé debaty s Petrem Fialou.
Podporujete konec prodeje aut se spalovacími motory? Hlasujte v anketě

Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) kvůli tomu svolal schůzku svých unijních kolegů. Dorazili ministři z Německa, Polska či Itálie, ale nedostavili se například francouzský nebo španělský šéf resortu dopravy. V tom může být problém, byť podle Kupky je velká šance na odklad platnosti normy.

Podle člena představenstva Škody Auto Martina Jahna by její zavedení znamenalo propuštění tří tisíc lidí. „Důvodem by byla ekonomická nemožnost dále vyrábět a prodávat menší modely Fabia, Scala a Kamiq,“ řekl pro ČT Jahn.

Anketa ke konci spalovacích motorů.Zdroj: Deník

Evropská unie možná bude brzdit i v otázce zákazu prodeje aut se spalovacími motory od roku 2035. Výjimka by mohla platit pro syntetická paliva.

Zateplení budov

Na majitele starších domů se také valí nová povinnost. Europoslanci totiž podpořili směrnici o renovaci a zateplení budov. Do roku 2030 mají všechny obytné domy dosáhnout energetické náročnosti třídy E, po dalších třech letech by měly postoupit na třídu D.

pravidelných debatách Deníku s Petrem Fialou se budeme ptát za vás, naše čtenáře a posluchače. Otázky na dané téma pro tento týden můžete posílat na mail: otazkypremierovi@denik.cz. Deník je poté položí panu premiérovi.