Hromadné propouštění oznámil světoznámý výrobce hudebních nástrojů, společnost Petrof Hradec Králové.

Jen za první tři lednové pracovní dny se přišlo přihlásit do evidence více než 400 lidí, což je stejně jako za polovinu prosince. Ředitel Úřadu práce v Hradci Králové Martin Horák je přesvědčen, že nezaměstnanost se zvýší také v lednu, a zřejmě výrazněji.

Míra nezaměstnanosti na konci ledna by podle jeho odhadu mohla stoupnout až na 4,5 procenta a ani to nebude konec. Hradecký úřad práce má nově hlášena dvě hromadná propouštění. Z firmy Petrof Hradec Králové má odejít 125 zaměstnanců, brány společnosti BSK Smržov opustí 17 osob.

Výrobce pian Petrof propustí polovinu zaměstnanců

Největší evropský výrobce pian a klavírů Petrof Hradec Králové propustí vzhledem ke světové hospodářské krizi přibližně 125 zaměstnanců. Asi 60 lidí již je od listopadu a prosince ve výpovědní lhůtě.

Další zaměstnanci měli odejít do konce pololetí tak, aby v podniku zůstalo asi 190 lidí.

Petrof nechce skončit

Většinová majitelka společnosti i přes krizi chce výrobu zachovat. "Chceme firmu udržet za jakýchkoliv podmínek i ve zmenšeném stavu. Nechceme podnik zavřít," řekla jednatelka a většinová majitelka firmy Zuzana Ceralová-Petrofová. Uvedla, že podle prosincových údajů má podnik z důvodu krize na první čtvrtletí letošního roku zakázky ve výši zhruba 20 procent potřebného množství.

"Nemůžeme vyrábět na sklad a zadlužovat se tím u dodavatelů," řekla.

Dodala, že piana a klavíry se řadí mezi luxusní zboží, jehož nákup spotřebitelé v době krizí odkládají jako první.

Petrof, jehož vznik sahá do roku 1864, vyváží 95 procent produkce a krize jej zasáhla prakticky na všech světových trzích. "Krize poznamenala již poslední čtvrtletí roku. V tomto období přitom bývá odbyt nejsilnější," řekla Ceralová-Petrofová.

Piana Petrof:
Firmu založil Antonín Petrof, který první klavír postavil v Hradci Králové v roce 1864. O rok později předělal otcovu truhlářskou dílnu na dílnu klavírnickou a vyrábil zde první piano. S vývozem hudebních zařízení do ciziny začala společnost v roce 1895. O několik let později se Antonín Petrof stal dvorním továrníkem pian Rakouska-Uherska. Ve dvacátých letech minulého století firma mohutně expandovala do zahraničí. Její úspěchy však zpřetrhali komunisté, kteří firmu v roce 1948 znárodnili. Na začátku devadesátých let byla společnost postupně privatizována.

Martin Černý, redakce