Piráti při výpočtu daňových výnosů vycházejí z předpokladu, že by gram konopí pro koncového zákazníka stál zhruba 110 korun, z toho by 30 korun tvořila spotřební daň a 19 korun DPH. Podle pirátského odborníka na zdravotnictví Zdeňka Hřiba by daně musely být nastaveny tak, aby motivovaly zákazníky kupovat konopí legálně u oficiálních prodejců. Další výnos očekávají z koncesí, které by museli mít všichni prodejci konopí. Prostřednictvím koncesí by stát reguloval, kolik je prodejců a kde jsou.

Piráti tvrdí, že by legalizace omezila přístup nezletilých ke konopí. Koupit by si jej mohli jen lidé starší 18 let. Podle mezinárodní školní studie ESPAD z roku 2015 konopné látky vyzkoušelo 37 procent šestnáctiletých Čechů a Češek. Čeští studenti tak mají ve srovnání s evropskými vrstevníky nadprůměrné zkušenosti, uvedla zpráva. "Regulovaná legalizace vede k tomu, že se ke konopí dostávají později nebo méně," uvedl Hřib.

Konopí. Ilustrační foto.
Lékový ústav opět nevybral dodavatele léčebného konopí

Národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil řekl, že debatě o legalizaci se nebrání, měli by ji ale vést odborníci na základě znalostí ze zemí, které s tím mají zkušenost. Navíc by se podle něj měla řešit i regulace legálních drog, tedy alkoholu a tabáku. "Politiky v oblasti legálních drog nám mimo jiné dávají možnost se podívat, jestli třeba tam není skrytá odpověď na to, co dělat obecně. Tvrdá prohibice s alkoholem nezafungovala, otevřený trh také ne," konstatoval Vobořil.

Na oficiálně prodávaném konopí by podle pirátů nesměly chybět informace o zdravotních rizicích. Lidé by také měli mít možnost si konopí v omezeném množství vypěstovat doma. Piráti rovněž chtějí, aby léčebné konopí bylo hrazeno ze zdravotního pojištění. V současnosti mohou lékaři konopí pro léčebné účely předepsat pacientům s některými diagnózami, pacienti si jej ale hradí sami. Kvůli problémům s tendrem na tuzemského dodavatele navíc není v lékárnách od konce ledna konopí dostupné. V blízké době by se mohlo začít prodávat zboží dovezené ze zahraničí.

Pěstírna konopí.
Chybí v lékárnách konopí? Vypěstujte si ho sami, navrhují odborníci

Piráti se ve svém návrhu na legalizaci v mnohém odkazují na zkušenosti z amerického státu Colorado, kde je prodej konopí několik let povolen. Vobořil ale s coloradským modelem nesouhlasí a podle něj je ve státě více reklamy na konopí než na alkohol a tabák. Piráti tvrdí, že jejich návrh nemá posouvat hranice společenské morálky, ale je reakcí na stav, kdy je konopí v ČR dostupné na černém trhu a naopak s nedostupností léčebného konopí se potýkají pacienti, kteří by jej potřebovali.

Podle výroční zprávy o užívání drog v Česku za rok 2015 konopné látky někdy vyzkoušeli tři z deseti lidí od 15 do 64 let. Za poslední rok je užila asi desetina dospělých a v posledním měsíci asi tři procenta. U mladých do 34 let je podíl dvojnásobný. Za posledních 12 měsíců si z nich drogu dala skoro pětina a v posledních 30 dnech sedm procent.

Piráti mají své zástupce v Senátu, na krajské a komunální úrovni, ale ve volbách do sněmovny dosud neuspěli. Volební modely v posledních měsících odhadují jejich zisk kolem čtyř až pěti procent.

Dokument Petra Slabého Rok konopí měl premiéru ve čtvrtek
Vyhozené peníze za konopí. Léčivo se muselo spálit