Český pivní svět se už dávno nepodobá konfekčnímu obchodu s unifikovanou garderóbou, kde si český pivař musel vystačit jen s desítkou a dvanáctkou. A tak jako módní návrháři přicházejí při každé změně ročního období s novou kolekcí, i pivovary prakticky každý kvartál obměňují svůj chmelový šatník.

Nejinak tomu bude i nadcházející léto a prázdniny. Podle prezidenta Českomoravského svazu pivovarů Michala Voldřicha se letošní letní speciály budou držet trendu slabých „cyklistických“ piv. „Zejména vařená desítka bude mít letos, a zřejmě i v dalších letech, výrazný nárůst v letních měsících,“ uvedl Voldřich.

Nad kvalitou budoucího piva bdí sládek Antonín Říha.
KRNAP si k narozeninám nadělí speciální pivo. Jsou v něm smrkové výhonky

In budou i nefiltrované nealkoholické nápoje. Například Rodinný pivovar Bernard právě uvádí na trh nealkoholické pivo s grepovou šťávou Bernard Bitter Grep free. „Má věrnou příchuť a vůni čerstvého grepu, je harmonicky hořké a velmi osvěživé,“ uvedl k novince mluvčí pivovaru Radek Tulis.

S nepřeberným množstvím chutí pak přichází Plzeňský Prazdroj, který například rozšiřuje oblíbenou řadu ciderů „Jednou z nich je pokračování koktejlové řady Frisco Fiztonic. Jedná se o drink inspirovaný legendárním tonicovým koktejlem s hořkosladkou chutí,“ informoval mluvčí pivovaru Zdeněk Kovář.

Jak se vaří pivo? Podívejte se ve videu:

Zdroj: Youtube

Plzeňský pivovar také přijde s inovacemi své nealkoholické řady Birell. „Ovocná piva na bázi Birellu Světlého jsou nově k mání i s příchutěmi Mango & Citrón, Borůvka & Brusinka a Mandarinka & Yuzu,“ doplnil Kovář.

Úplnou novinkou v nabídce je pak Kozel Nealko. Už tradiční program Volba sládků v červnu nabídne ve více než tisícovce podniků v Česku a na Slovensku speciál Pšeničný Prior. „Jedná se o svrchně kvašené nefiltrované pivo s lehkým aromatem a svěží chutí s ovocnými tóny. Jde o společnou várku Plzeňského Prazdroje a Městského pivovaru Domažlice. V červenci pak nabídneme nefiltrovaný světlý ležák z moderních českých chmelů s názvem Hop Hop Hop,“ dodal Kovář.

Ilustrační foto.
Velký test nealko radlerů: Bezpečné osvěžení pro řidiče i cyklisty

Na letní sezónu se připravují taktéž Pivovary Staropramen. „V těchto dnech se ve vybraných hospodách a restauracích objeví limitovaná várka čtyřikrát chmeleného Speciálu ze spilky s nezaměnitelným citrusovým aroma a výraznou hořkou chutí. Světlé pivo Summer je doslova stvořené pro letní dny,“ uvedla mluvčí pivovaru Denisa Mylbachrová. Druhou novinkou je Staropramen Desítka, tu čeká premiéra příští týden.

Zkrátka nepřijdou ani vyznavači hutnějších piv. Pro ně začal vařit severočeský pivovar Svijany pivo s všeříkajícím názvem – Pivo přímo ze sklepa. Jedná se o dvanáctistupňový ležák, který bude k dostání v elegantní litrové hnědé skleněné lahvi s keramickým patentním uzávěrem. Ta bude navíc vratná.

Jak správně načepovat hladinku?

Zdroj: Youtube

Do designových lahví se Pivo přímo ze sklepa stáčí bez filtrace, stabilizace, pasterizace nebo jakýchkoliv jiných úprav přímo z ležáckého tanku v ležáckých sklepích pivovaru. „Cílem je dostat naše tradiční řemeslné pivo k zákazníkům s vyššími nároky na kvalitu a přírodní charakter konzumovaných potravin, kteří ocení řemeslný a zdraví prospěšný produkt v ekologickém a důstojném obalu,“ přiblížil svijanský sládek Petr Menšík.

Poprvé a naposled?

Kromě velkých hráčů na trhu se k vaření letních speciálů chystá i celá řada ze současných 507 minipivovarů. Jedním z nich je například východočeský pivovar Ovipistán, který připravil pivo Konspirátor. Na něm se podílel nejen létající sládek budějovického Budvaru Aleš Dvořák, ale i zástupci Pivního rozjímání, tedy festivalu piv, který se každý červen koná v Hradci Králové.

„A právě jen pro tuto příležitost jsme pivo uvařili. Jedná se o silný čtrnáctistupňový ležák založený na klasickém českém chmelu a žateckém poloraném červeňáku,“ uvedl prezident Ovipistánu Viktor Johanis. O tom, že by při úspěchu piva pokračovali uvařením jeho další várky, však zástupci pivovaru zatím neuvažují. Pro cyklisty naopak i letos uvaří oblíbenou devítku Diplomat.

Z fotbalového utkání Červených Janovic, v akci Tomáš Řepka
Které pivo vládne na fotbale? Podívejte se na Švancaru, Baroše i zkrat Řepky

O případném pokračování své letošní novinky neuvažují ani ve vrchlabském pivovaru Hendrych. Ten letos navaří speciální pivo ze smrkových výhonků. A to na počest 60 narozenin Krkonošského národního parku. Celá várka nového piva by měla být ze spilky vyexpedována za měsíc.

„Zatím jsme se dohodli na tom, že uděláme jen jednu várku, která bude čítat asi čtyři tisíce piv. A pokud půjde vše podle plánu, a také našich chuťových pohárků, nové pivo by mělo spatřit světlo světa na začátku července,“ uvedl majitel pivovaru Vojtěch Hendrych. Pokud nový speciál u lidí zaboduje, nebrání se pivovar tomu, jej do budoucna zařadit mezi své sezónní speciály.