Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Pivo do kelímku, párek na tácek. Budou hospody obcházet účtenky?

Pro ortodoxního pivaře je něco takového nemyslitelné: sedět v hospodě či na zahrádce a pít pivo z plastového kelímku. Se zavedením elektronické evidence tržeb (EET) se ale takové situace mohou množit.

21.10.2016 30 AKTUALIZOVÁNO 21.10.2016
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK/Martina Hašková

Důvod? Výjimka, kterou ministerstvo financí v létě udělilo stánkovému prodeji. Pokud stánek nemá „zázemí" jako stolky, WC a podobně, účtenky vydávat nemusí. Respektive bude do EET spadat až od jara 2018. Platí to i pro zboží (jídlo, pití) vydávané s sebou. V takovém případě nejde o „stravovací službu", ale o „dodání zboží".

Více k tématu EET najdete ZDE

A v tom je potíž. Dobře míněná úleva pro stánky se může stát Pandořinou skříňkou povinných účtenek v kamenných hospodách.

Jak totiž naznačují dodavatelé pokladních systémů, i klasičtí hospodští poptávají, jak jejich systémy budou zvládat „dvojkolejnost". Tedy situace, kdy se část zboží prodá a zkonzumuje uvnitř hospody (a s povinnou účtenkou) a část venku (a bez účtenky). A tato (legální) dvojakost může nahrávat pokusům o obcházení.

Tady, nebo s sebou?

„To, že zákon pravděpodobně přinese nějaké výjimky, většina provozovatelů očekávala, neboť tlak na ministerstvo byl enormní. Bohužel současné nastavení, které umožňuje neevidovat platby za jídlo a nápoje, určené ke konzumaci mimo provozovnu je poměrně nešťastně zvolená. Provozovatelé mohou začít například čepovat piva do kelímků a místo talířů používat tácky a v takovou chvíli zákon povinnost evidovat tržby posouvá až na 1. březen 2018, " říká Jiří Maier ze společnosti Storyous, která je největším dodavatelem pokladních systémů pro gastronomii.

EET.„Naše pokladny na základě požadavků uživatelů umožňují rozdělení evidence na položky určené ke konzumaci přímo v restauraci, hospodě nebo kiosku – tedy ty, které je třeba evidovat již od 1. 12. 2016 – a položky, které si kupuje zákazník s sebou," potvrzuje Maier.

Rozdělení na stánky a restaurace se přitom obávají i ostatní. „Tato nesmyslná výjimka nejenže diskriminuje restauratéry, kteří svým zákazníkům poskytují servis ve formě posezení, toalet, obsluhy apod., ale navíc otevírá prostor pro hledání kliček a obcházení zákona, který původně avizovanému narovnání podnikatelského prostředí rozhodně nepomůže," myslí si Zbyněk Švec, zakladatel pokladního systému Septim.cz. Obdobnou výtku už dříve vznesla i Unie daňových poplatníků.

Generální finanční ředitelství (GFŘ) s dvojakostí počítá. „Pokud provozovatel nabízí v rámci svého obchodního modelu možnost prodeje „s sebou" nebo i pro přímou konzumaci v prostorách provozovny, a to na základě rozhodnutí zákazníka, je nutné tyto situace rozlišit," píše GFŘ v metodice. Jak konkrétně se by se ale řešila situace lidí sedících v hospodě, ale s kelímky, není zcela zřejmé.

Jak včera Deníku popsala mluvčí GFŘ Petra Petlachová, na začátku tohoto týdne požádalo o vstup do EET (o tzv. autorizaci) 11 834 z odhadovaných 50 tisíc podnikatelů, kteří mají tržby evidovat od prosince. K povinným účtenkám je teď „přihlášeno" 6261 provozoven. Vedle toho 50 lidí požádalo, aby tržby mohli posílat jen jednou za pět dní, protože nemají dostupný internet.

Problematika zavedení EET byla důležitým tématem předvolební debaty lídrů uspořádané Deníkem 29. září:

Více na na www.debata.denik.cz

Dvě třetiny podnikatelů se EET obávají
Každý šestý hospodský, hoteliér nebo kavárník chce kvůli elektronické evidenci tržeb (EET) skončit s podnikáním. Vyplývá to z průzkumu mezi 600 podniky a živnostníky, který proběhl letos v srpnu na objednávku poskytovatele pokladních systémů pro elektronickou evidenci tržeb eet1. Přes dvě třetiny podnikatelů se obávají, že EET v budoucnu negativně ovlivní jejich podnikání a 15 procent podnikatelů zvažuje, že svůj podnik zavře. Z průzkumu dále vyplývá, že třetina podnikatelů se obává vysokých nákladů na pořízení a provoz systémů. Další obavou je časová náročnost používání systému, zdržování od práce a s tím související zpomalení prodeje a obsluhy zákazníků (17 procent). Strach mají restauratéři i ze zvýšení administrativní zátěže a nutnosti zdražování (15 procent). Čtyři procenta podnikatelů naopak očekávají pročištění trhu a narovnání podmínek.

Autor: Jan Klička

21.10.2016 VSTUP DO DISKUSE 30
SDÍLEJ:

SERVIS

annonce-logo

Nabídky práce

+ Podat inzerát

Výroba - Výroba Zámečníci strojů 19 000 Kč

Zámečníci strojů Strojní mechanik (elektromechanik) pro strojírenský montážní závod. Požadované vzdělání: úsv. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 19000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: vyhl. 50/1978 Sb. - § 5 pracovník znalý., NUTNÁ znalost čtení strojírenské výkresové dokumentace.. Pracoviště: Tos olomouc, s.r.o., Tovární, č.p. 1180, 779 00 Olomouc 9. Informace: Marta Kovářová, +420 587 404 210.

Výroba - Výroba Zámečníci strojů 19 000 Kč

Zámečníci strojů strojní zámečník. Požadované vzdělání: nižší střední odborné. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 19000 kč, mzda max. 21000 kč. Volných pracovních míst: 6. Poznámka: - spolehlivost, pečlivost, přesnost, manuální zručnost, zkušenost ve strojírenském oboru výhodou, - čtení výkresové dokumentace, manuální práce ve výrobě, - prac. doba PO-PÁ 6:00 - 14:30 a 14:30 - 22:30 hodin, Osobní kontakt možný PO a ST 13-14 hodin.. Pracoviště: Houfek a.s., Obora, č.p. 797, 582 82 Golčův Jeníkov. Informace: Alena Süsserová, +420 778 713 671.

Doprava a logistika - Řidič nákladního automobilu 28 000 Kč

Řidič VKD Řidiče nákladních automobilů, vnitrostátní kamionová přeprava potravin. Začátek a konec prac. doby denně, vždy v sídle společnosti Kladno. Nástupní čistá mzda 25.000 Kč + diety (stravné). Po zaškolení čistý měs. příjem 28.000-35.000 Kč + diety. Pož.: ŘP sk.C+ E, profesní průkaz, kartu tachografu, výpis karty řidiče, čistý trestní rejstřík, zdravotní způsobilost k řízení motorového vozidla.

Služby - Úklid servisu 17 000 Kč

Do společnosti Auto Jarov hledáme nové kolegy/kolegyně na pozici pracovník/pracovnice úklidu. Náplní práce je zajištění čistoty autosalonů a sociálního zařízení. Pracuje se na směny po-pá ranní: od 6:00h. - 14:30h. a 1x do týdne odpolední: od 6:00h.-18:00h. a 1x sobota do měsíce: od 7:00h. - 14:00h.


Ilustrační foto
8

Zkažené zuby se pojišťovnám prodraží. Levný amalgám končí

Kim Čong-un a Mun Če-in
5

Historický moment: Vůdce KLDR se sešel se svým jihokorejským protějškem

Fenol zabil člověka a umírající stromy se snaží zachovat rod: videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku ve čtvrtek 26. dubna 2018.

DOTYK.CZ

Kláštery obsadily Lidové milice a Státní bezpečnost. Od Akce K uplynulo 68 let

Hodiny právě odbily jedenáct večer, ale kromě nich se rozléhal nocí i jiný rytmický zvuk. Asi 15 chlapů bušilo těžkým trámem do klášterních vrat. Když je vylomili, hnali se dovnitř se zbraněmi v rukou. Tak na příbramské Svaté Hoře začínala v roce 1950 neblaze proslulá Akce K, namířená proti mužským klášterům. Rektor Svaté Hory Josef Hynek byl v té době už zatčen. Čekal na soud za velezradu. Dopustit se jí měl tím, že poutníkům přečetl pastýřské listy arcibiskupa Berana.

Moderátor v důchodu čelí obvinění z obtěžování. Dopustit se ho měl před 30 lety

Někdejší dopisovatelka NBC News Linda Vesterová obvinila bývalého moderátora "NBC Nightly News" Toma Brokawa, že ji v minulosti obtěžoval. Brokaw, který je od roku 2004 v důchodu, obvinění odmítl. S Vesterovou se prý před 30 lety jen dvakrát potkal, a to výhradně na její podnět, když chtěla poradit ohledně své kariéry v NBC.

Nespokojenost roste. Lidi nejvíc pálí doprava. Ta rozhodne komunální volby

/INFOGRAFIKA/ Rozhádanost a nesoudržnost. Žádný průsečík společných zájmů. To je podle politologa Lukáše Jelínka důvod, proč vedení metropole v posledních čtyřech letech nedosáhlo prakticky žádných výrazných úspěchů. 

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT