Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Pivo do kelímku, párek na tácek. Budou hospody obcházet účtenky?

Pro ortodoxního pivaře je něco takového nemyslitelné: sedět v hospodě či na zahrádce a pít pivo z plastového kelímku. Se zavedením elektronické evidence tržeb (EET) se ale takové situace mohou množit.

21.10.2016 30 AKTUALIZOVÁNO 21.10.2016
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK/Martina Hašková

Důvod? Výjimka, kterou ministerstvo financí v létě udělilo stánkovému prodeji. Pokud stánek nemá „zázemí" jako stolky, WC a podobně, účtenky vydávat nemusí. Respektive bude do EET spadat až od jara 2018. Platí to i pro zboží (jídlo, pití) vydávané s sebou. V takovém případě nejde o „stravovací službu", ale o „dodání zboží".

Více k tématu EET najdete ZDE

A v tom je potíž. Dobře míněná úleva pro stánky se může stát Pandořinou skříňkou povinných účtenek v kamenných hospodách.

Jak totiž naznačují dodavatelé pokladních systémů, i klasičtí hospodští poptávají, jak jejich systémy budou zvládat „dvojkolejnost". Tedy situace, kdy se část zboží prodá a zkonzumuje uvnitř hospody (a s povinnou účtenkou) a část venku (a bez účtenky). A tato (legální) dvojakost může nahrávat pokusům o obcházení.

Tady, nebo s sebou?

„To, že zákon pravděpodobně přinese nějaké výjimky, většina provozovatelů očekávala, neboť tlak na ministerstvo byl enormní. Bohužel současné nastavení, které umožňuje neevidovat platby za jídlo a nápoje, určené ke konzumaci mimo provozovnu je poměrně nešťastně zvolená. Provozovatelé mohou začít například čepovat piva do kelímků a místo talířů používat tácky a v takovou chvíli zákon povinnost evidovat tržby posouvá až na 1. březen 2018, " říká Jiří Maier ze společnosti Storyous, která je největším dodavatelem pokladních systémů pro gastronomii.

EET.„Naše pokladny na základě požadavků uživatelů umožňují rozdělení evidence na položky určené ke konzumaci přímo v restauraci, hospodě nebo kiosku – tedy ty, které je třeba evidovat již od 1. 12. 2016 – a položky, které si kupuje zákazník s sebou," potvrzuje Maier.

Rozdělení na stánky a restaurace se přitom obávají i ostatní. „Tato nesmyslná výjimka nejenže diskriminuje restauratéry, kteří svým zákazníkům poskytují servis ve formě posezení, toalet, obsluhy apod., ale navíc otevírá prostor pro hledání kliček a obcházení zákona, který původně avizovanému narovnání podnikatelského prostředí rozhodně nepomůže," myslí si Zbyněk Švec, zakladatel pokladního systému Septim.cz. Obdobnou výtku už dříve vznesla i Unie daňových poplatníků.

Generální finanční ředitelství (GFŘ) s dvojakostí počítá. „Pokud provozovatel nabízí v rámci svého obchodního modelu možnost prodeje „s sebou" nebo i pro přímou konzumaci v prostorách provozovny, a to na základě rozhodnutí zákazníka, je nutné tyto situace rozlišit," píše GFŘ v metodice. Jak konkrétně se by se ale řešila situace lidí sedících v hospodě, ale s kelímky, není zcela zřejmé.

Jak včera Deníku popsala mluvčí GFŘ Petra Petlachová, na začátku tohoto týdne požádalo o vstup do EET (o tzv. autorizaci) 11 834 z odhadovaných 50 tisíc podnikatelů, kteří mají tržby evidovat od prosince. K povinným účtenkám je teď „přihlášeno" 6261 provozoven. Vedle toho 50 lidí požádalo, aby tržby mohli posílat jen jednou za pět dní, protože nemají dostupný internet.

Problematika zavedení EET byla důležitým tématem předvolební debaty lídrů uspořádané Deníkem 29. září:

Více na na www.debata.denik.cz

Dvě třetiny podnikatelů se EET obávají
Každý šestý hospodský, hoteliér nebo kavárník chce kvůli elektronické evidenci tržeb (EET) skončit s podnikáním. Vyplývá to z průzkumu mezi 600 podniky a živnostníky, který proběhl letos v srpnu na objednávku poskytovatele pokladních systémů pro elektronickou evidenci tržeb eet1. Přes dvě třetiny podnikatelů se obávají, že EET v budoucnu negativně ovlivní jejich podnikání a 15 procent podnikatelů zvažuje, že svůj podnik zavře. Z průzkumu dále vyplývá, že třetina podnikatelů se obává vysokých nákladů na pořízení a provoz systémů. Další obavou je časová náročnost používání systému, zdržování od práce a s tím související zpomalení prodeje a obsluhy zákazníků (17 procent). Strach mají restauratéři i ze zvýšení administrativní zátěže a nutnosti zdražování (15 procent). Čtyři procenta podnikatelů naopak očekávají pročištění trhu a narovnání podmínek.

Autor: Jan Klička

21.10.2016 VSTUP DO DISKUSE 30
SDÍLEJ:

SERVIS

Řemeslné práce - Řemeslné práce Svářeč 20 000 Kč

Řezači plamenem zámečník - stehař. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 20000 kč. Volných pracovních míst: 5. Poznámka: KO: Tůmová Lenka Ing., tel.: 553 872 173 - volejte PO - PÁ 8:00 - 14:00 hod., e-mail: tumova@ostroj.cz., Požadujeme: vyučen ve strojírenském oboru, znalost čtení technických výkresů podmínkou, platné svářečské oprávnění (CO2) podmínkou, platné paličské oprávnění výhodou, praxe s drážkováním svárů pro UT drážkovací elektrodou výhodou., Pracovní doba: ranní 6,00 -14,00 hod., odpolední 14,00 - 22,00 hod., noční 22,00 - 6,00 hod., pracoviště: Opava. , Náplň práce: provádí samostatné stehování a svařování dílců, provádí samostatné rýsování dílců pro opracování, provádí samostatné čtení a činnosti dle technické dokumentace, provádí pálení ručně a strojkem, provádí rovnání dílců plamenem a pod lisem.. Pracoviště: Ostroj a.s., Těšínská, č.p. 1586, 746 01 Opava 1. Informace: Lenka Tůmová, +420 553 872 173.

Gastronomie - Práce v malém 4* hotelu 20 000 Kč

Pomocný kuchař/ka, pokojská, obsluha restaurace pro malý boutique hotel v Mariánských Lázních.

Gastronomie - Kuchař 30 000 Kč

Restaurace na Praze 4 Novodvorská přijme kuchaře na českou kuchyni, plat 30.000 Kč, stanice autobusu před restaurací.

Ostatní - Doplňování zboží Říčany 122 Kč

Hledáme vhodné uchazeče na doplňování zboží. Místo výkonu práce Říčany. Doplňování zboží z palet, doplňování čerstvého zboží. Noční, denní směny. Požadujeme: výpis z TR, potravinářský průkaz , pracovitost, samostatnost, věk min. 18 let . Nabízíme: mzda 109 Kč/hod. Možnost záloh.


Komár tygrovaný
2 8

Pozor na smrtícího komára. Na jižní Moravu ho přiváží kamiony

Ilustrační foto.

Změny řidičáků: Zmizí z nich údaj o bydlišti, papírová fotka už nebude potřeba

Letadlu s fotbalisty Saúdské Arábie hořelo křídlo, muselo nouzově přistát

Nepříjemné chvíle zažili fotbalisté Saúdské Arábie. Letadlu, ve kterém letěli na zápas mistrovství světa, začalo hořet křídlo. Let mířící z Moskvy do Rostova na Donu musel nouzově přistát. Nikdo nebyl zraněn.

Praze zoufale scházejí učitelé. Magistrát je „loví“ na benefity

Ministerstvo školství slibuje růst tarifních platů, magistrát posílá peníze na odměny a přiděluje byty. Přesto se do vyučování nikdo nehrne a školy mají problém sehnat pedagogy. V kombinaci s baby boomem vznikla v Praze kritická situace.

DOTYK.CZ

Sledovaly ho tisíce. V neděli 19. června 1910 Jan Kašpar prvně veřejně vzlétl

Do dějin české aviatiky se Jan Kašpar zapsal především úspěšným přeletem z Pardubic do Chuchle, který se uskutečnil v sobotu 13. května 1911. Proslavil se ale už o rok dřív. Dne 16. dubna na vojenském cvičišti v Pardubicích poprvé vzlétl a urazil ve výšce kolem 25 metrů dva kilometry, a v neděli 19. června uskutečnil v témže městě první veřejný vzlet. Podívat se na něj přišlo kolem 22 tisíc lidí. 

Pár kliknutí a hotovo. Sčítání lidu půjde on-line, stát plánuje ušetřit

Při sčítání lidu v roce 2011 se ke stoupencům rytířů Jedi z kultovní filmové série Star Wars přihlásilo 15 070 Čechů. Jak se jejich počet vyvíjel dále, se však nedozvíme. Při dalším sčítání za tři roky to už stát nebude zajímat. Kolonka „víra“ z formulářů vypadne, tak jako i řada dalších otázek. Věcný záměr zákona dnes bude projednávat vláda.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT