Ještě donedávna využívala rodina Jana Zikla ze Lhoty pod Libčany na Hradecku malý sklepní prostor pro uskladnění nakládaček a zavařovaček. To už je však minulostí. Z podzemního kumbálku rodinného domu se stalo království, kde voní slad a chmel. Jan Zikl není v domácím vaření piva v Česku ojedinělým případem. Počet domovarníků totiž za poslední roky rapidně roste. „Ještě před čtyřmi, pěti lety nás bylo asi 600. Dnes již máme na 1700 členů a naše základna se dál rozrůstá,“ uvedl místopředseda Cechu domácích pivovarníků Petr Měrka.

A to ještě do počtu přibývají domácí vařiči chmelového moku, kteří nejsou spjati s cechem. Podle Měrky je mimo sdružení, které vzniklo v roce 2016, dalších osm až deset tisíc lidí, kteří si doma vaří pivo.

Rusové si stále mohou v místních hospodách objednávat české pivo. A to navzdory tomu, že na tento trh uvalila EU hned po začátku ruské invaze na Ukrajině tvrdé embargo. Ilustrační foto
České pivo dál proudí do Ruska, sankcím navzdory. Jeho cena je příliš nízká

A podobně jako v okřídlené frázi „Za vším hledej ženu“, se v případě domácího vaření piva dá říct – za vším hledej covid. „Je pravda, že nejvíce členů se začalo hlásit za lockdownu, kdy hledali nějaký koníček, který se dá dělat doma. A jelikož jsme v Čechách, tak vaření piva bylo pro mnohé jasnou volbou,“ dodal Měrka.

Doba covidová stála i za vznikem domácího pivovaru Jana Zikla. „Jednou jsem bloumal po Twitteru a narazil na účet svého kolegy, který začal pivo vařit doma v garáži,“ zavzpomínal na své začátky Zikl.

Myšlenka na domácí varnu mu vrtala hlavou. Nakonec o tom, že s vařením piva začne, rozhodla jeho manželka. „Když jsem jí řekl o svém záměru, usmála se na mě a řekla, že jsem si konečně našel pořádného koníčka. A tak jsem sedl k počítači a hned objednal všechno potřebné vybavení,“ uvedl muž, který svoji první várku piva uvařil v únoru před dvěma lety.

Pivo lidem chutná i během pandemie, pivovary ale musejí zdražovat. Trend se v dohledné době nevyhne ani minipivovarům. Ilustrační foto
Češi si pivo nenechají vzít. I přes krizi vznikají nové minipivovary

Zatímco on se učil vařit pivo s pomocí internetu a zdejší domovarnické komunity, stále více lidí jde cestou pivovarnických kurzů. S nimi například před půldruhým rokem začala i Sládkova akademie. „Když jsme začínali, tak jsme byli rádi za jednoho až dva zájemce. Dnes už máme kurzy na dlouhou dobu plné,“ řekl jeden z lektorů Vít Prouza, jež se domovarnictví věnuje už řadu let a ještě coby student vysoké školy založil spolek Ballingovi domácí vařiči. Ten funguje jako odborná platforma pro výměnu zkušeností a praktických postupů.

Od hrnce k all-in-one systémům

Pokud se člověk rozhodne pro domácí vaření piva, má několik možností. Jednou z nich je pořízení takzvaného all-in-one systému. „Za ten podle kvality zpracování i funkcí zaplatí od zhruba 10 do 70 tisíc korun. Jde o hrnec, který pomůže s velkou řadou kroků při domácím vaření piva,“ uvedl místopředseda Cechu domácích pivovarníků.

Doma si pivo vaří tisíce lidí. Mezi nimi i Jan Zikl ze Lhoty pod Libčany.Doma si pivo vaří tisíce lidí. Mezi nimi i Jan Zikl ze Lhoty pod LibčanyZdroj: Deník/Petr Vaňous

Druhou možností, kterou preferuje nejen on, ale například i lektor Vít Prouza, je návrat ke kořenům v podobě klasického hrnce a pár dalších nutných propriet. „Stačí jen větší hrnec, například 30litrový, scezovačka, chladič a nádoba na kvašení. V takovém případě vyjde takový domácí pivovar na přibližně sedm tisíc korun. Když k tomu ještě připočítám lednici, která je vhodná při vaření typicky českého ležáku, tak jsme někde na deseti tisících korun,“ poradil lektor.

Podle Prouzy je pro začátečníky v domácím vaření piva nejlepší pustit se do svrchně kvašených piv typu ALE. „Oproti ležáku, který se vaří s několika mezistupni (rmuty), kdy se postupně část sladu zahřívá separátně a poté vrací do díla, je výroba svrchně kvašených piv kontinuální a ve výsledku také nepodléhá takovým nárokům na striktní dodržování přesných kvasných teplot. Lze tak říci, že „svrchňák“ odkvasíte i doma v ložnici. Teplota kvašení je u těchto piv v domácích podmínkách mezi 15 až 20 stupni. Ležák je mnohem náročnější a potřebuje ke zrání teplotu nepřesahující 12 stupňů,“ osvětlil výhody vaření svrchně kvašených piv pro začátečníky Prouza.

Národní ekonomická rada vlády (NERV) navrhla změnit sazbu spotřební daně u pivovarů s výstavem pod 200 tisíc hektolitrů piva ročně
Ekonomové navrhli vládě vyšší daň u piva. Nesmysl, brání se minipivovary

Vzestup zájmu o domácí vaření chmelového moku poslední dobou sleduje i prezident Českomoravského svazu minipivovarů Michal Voldřich. „Náš národ ukazuje, že pivo je naší kulturou a vzít si ho nenecháme. Navíc je to krásný koníček a většina současných minipivovarníků si pivo zkoušela nejdříve vařit doma. Je tak pravděpodobné, že někteří ze současných domovarníků se nakonec stanou minipivovarníky,“ uvedl Voldřich a dodal, že nyní je na české pivní mapě na 510 minipivovarů.

Doma jen dva tisíce litrů

Nadšenci, kteří si pivo vaří doma, nebo o tom uvažují, však musí pamatovat na to, že podle zákona své produkty nesmí prodávat. „Zákon o spotřebních daních umožňuje domácí výrobu piva fyzickým osobám pro jejich vlastní potřebu, pro členy jejich domácnosti, případně hosty. Množství takto vyrobeného piva nesmí přesáhnout 2000 litrů za kalendářní rok a toto pivo nesmí být předmětem prodeje,“ řekl Petr Pour z Generálního ředitelství cel ČR.

Domácí výrobce piva je navíc povinen správci daně oznámit, že hodlá pivo vyrábět, kde ho hodlá vyrábět a předpokládané množství za kalendářní rok. „Při splnění těchto podmínek není domácí výrobce piva plátcem spotřební daně z piva a nemusí se tedy k dani z piva ani registrovat,“ doplnil Pour.