Naprosto nejdražší kuřata, lahvové pivo nebo rajská jablka jsou v obchodech v Plzeňském kraji v porovnání s průměrnými cenami ve zbytku republiky.

Navíc tu výrazně rostou i výdaje za další potraviny. Lidé tak při nákupech obracejí každou korunu. Oproti začátku roku totiž zaplatí za stejné jídlo mnohem více.

Třeba kilové balení cukru zde od ledna v průměru podražilo téměř o šest korun, kilogram másla o osm, kilogram pšeničného bílého pečiva o sedm. O více než tři koruny dají obyvatelé kraje za kilogram chleba a za hovězí zadní maso teď připlatí 6,50 nebo čtyři koruny při koupi kila vepřové pečeně. Výrazně se navýšily i ceny uzenin či mléčných výrobků. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.

Oproti lednu zlevnila sice některá zelenina a ovoce, i tak je ale cena například brambor, paprik, banánů, pomerančů nebo jablek v kraji nad celorepublikovým průměrem. „Raději si dvakrát rozmyslím, kolik toho opravdu s manželem sníme, a nenakupuji zbytečné. Aby nám zůstávaly třeba staré rohlíky, si nemůžeme dovolit,“ stěžuje si například důchodkyně z Plzně Jaroslava Koubová. „Za jídlo pro rodinu dáme spoustu peněz. Rozhodně se snažím nakupovat výhodněji v supermarketech, když jedu s dětmi na kroužky do Plzně. K nám do krámu chodím jen pro to nejnutnější, protože v malých venkovských obchůdcích jsou potraviny výrazně dražší,“ svěřila se Martina Lišková ze severoplzeňské Horní Břízy.

Nákupy v akci

Že lidé dávají přednost zboží v akci nebo nakupují méně pečiva, potvrzuje i majitel jednoho z dobřanských obchodů. Zdražování se podle něj odvíjí od konkrétních dodavatelů. „U nás ho například až tak nepociťujeme, možná uzeniny šly o korunu či o dvě nahoru. Je pravda, že lidé teď nakupují méně, ale hodně jich je také v zahraničí na dovolených,“ říká obchodník.

Podle ekonomky Markéty Šichtářové může za nárůst cen potravin spíše neúroda než současné zpomalování světové ekonomiky.

„Komodity včetně potravin se obyčejně při recesi moc nezdražují. Nárůst bych připsala hlavně letošní neúrodě v celém světě, i když je i dražší ropa než na začátku roku. Sucho například zasáhlo i tak velké obilnice, jako je USA. Ale ekonomika míří do zpomalení, což zřejmě efekt dražších potravin vykompenzuje,“ konstatuje Šichtářová. Podle jejích odhadů zdražení odezní tak za půl roku.

Nejdražší pivo

Proč je v Plzeňském kraji nejdražší pivo? To Šichtářová vysvětluje tím, že tu nemají plzeňské pivovary tak silnou konkurenci jako ve vzdálenějších lokalitách od Plzně. „Ale u komodit jako kuřata či rajská jablka to nedokážu vysvětlit. Obecně může rozdíly v cenách zboží způsobit například jiná obchodní síť nebo koncentrace supermarketů. Ovlivnit jej může i nezaměstnanost. Kde je vyšší, bývají například levnější oděvy,“ uvedla Šichtářová.

To, že lidé z venkova raději nakupují potraviny v městských supermarketech, označuje za dlouhodobý a již několikaletý trend, na který by současné zdražení mít výrazný vliv nemělo. „Bude to pokračovat, ale současný nárůst cen tento jev asi výrazně neurychlí,“ dodává ekonomka.

Čtěte také: Inspekce: Je na lidech, zda koupí levné potraviny