„Tady je pořád co rozšiřovat. Sedmnáct let tady fungujeme, ale mám pocit, že ještě dalších dvacet let budeme rozšiřovat, přestavovat a upravovat," uvedl.

Malý pivovar v areálu bývalého cukrovaru, v němž zároveň funguje pivovarská restaurace a kovošrot, ročně uvaří kolem 2500 hektolitrů piva. Produkce se každoročně o deset až 15 procent zvyšuje. Nejvíce odběratelů má pivovar v Berouně a nejbližším okolí a v Praze, exportuje ale i do Švédska nebo nově do Británie.

„Protože pivo vyvážíme, tak potřebujeme filtrovat. Kvůli trvanlivosti a tak dále. Zatím filtrované pivo skladujeme ve sklepě, ale není dobře, když je nefiltrované a filtrované pivo u sebe. Takže kvůli tomu stavíme ještě jeden sklep, kde bude jenom filtrované pivo," uvedl Mayer, který pivovar s unikátní varnou na přímý otop dřevem vlastní spolu s manželkou Hanou. Zatímco on dohlíží na vaření piva, jeho žena řídí restauraci a syn má na starosti kovošrot.

Pivovar má tři zaměstnance, šest pracovníků je v restauraci a kovošrot zaměstnává kolem dvou desítek lidí. S novou stáčírnou ale bude pivovar potřebovat posily. „Jakmile dostane to stáčení nějaký průmyslový ráz, tak budou potřeba další lidé, kteří se o to budou starat. Protože to není jen stáčení, ale i vymývání lahví a tak dále," podotkl Mayer. V současnosti mají v pivovaru jednoduchou stáčečku na čtyři lahve.

Nová varna s větší kapacitou

V plánu je podle Mayera také nová varna s větší kapacitou. Kdyby pivovar vařil dvě dávky denně, dostal by se teď maximálně na 5000 hektolitrů ročně. Mayer uvažuje o tom, že nynější desetihektolitrovou varnu přestaví na čtyřicetihekto­litrovou. Tím by se zaměstnancům výrazně ušetřila práce.

V Berouně vaří sedm druhů světlých, polotmavých i tmavých piv. Nejsilnější je osmnáctistupňový Grizzly, nejnižší obsah alkoholu má osmistupňové Cyklopivo. „Těsně vedle plotu máme cyklostezku a vlastně kvůli cyklistům, kteří jezdí kolem, jsme to pivo začali dělat. Báli se, že jedenáctka je moc silná, zkoušeli si ji ředit a manželovi to bylo líto. Tak jim uvařil osmičku," popsala začátky speciálu Hana Mayerová.

Mayer, který sám jezdí denně do práce na kole, předpokládal, že o Cyklopivo budou mít zájem jen cyklisté, ale nakonec ho přivítali i klasičtí konzumenti, kteří s ním zejména v létě zahánějí žízeň.

Majitele pivovaru k výrobě piva přivedla babička, která mu vyprávěla, jak se pivo vařilo na statku. Svůj dětský sen si splnil až po mnoha letech, v počátcích mu radil kamarád, který byl sládkem v Krušovicích. „Zkoušel si doma tak dlouho vařit v hrncích v malých dávkách pivo, až se do toho vložil a přišel na to, že by si mohl ten pivovárek postavit," uvedla Mayerová. V areálu, v němž manželé od 90. let provozovali kovošrot, tak časem přibyly i pivovar a restaurace.