Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Pivovarské sklepy slaví sto let

Vyškov – Ještě loni měl vyškovský pivovar namále. Vypadalo to, že dlouholetá tradice místního piva skončí fiaskem. Teď už je situace zcela opačná, výroba se znovu rozjíždí a pivovar má před sebou oslavy stoletého výročí místních sklepů. Slavit bude už ve středu odpoledne.

12.7.2011 6
SDÍLEJ:

Vyškovský pivovar. Ilustrační foto.Foto: DENÍK/Michal Kočí

Oslavy naplánoval vyškovský pivovar ve spolupráci s Městským kulturním střediskem Vyškov. „Sklepy jsou dominanta pivovaru, pocházejí z roku 1911, takže letos je jim přesně sto let. Městské kulturní středisko pro oslavy zajišťuje pódium a hudbu,“ uvedl ředitel střediska Luboš Kadlec.

O muziku se postará hudební skupina Lament, která má v repertoáru skladby převážně rockové a folkové, ale v některých případech hraje i populární hudbu.

Oslavy začínají ve tři hodiny odpoledne na vyškovském Masarykově náměstí. „Od tří hodin bude hrát hudba, už předtím začneme točit pivo. V nabídce bude desítka, jedenáctka a dvanáctka a také nealkoholické pivo, které je podle mého názoru jedno z nejpovedenějších v republice,“ řekl vedoucí marketingu pivovaru Roman Holoubek.

Oslavy bere společnost Czech Beverage Industry Company, která převzala pivovar letos v dubnu, jako možnost ukázat se lidem. „Chceme, aby lidé věděli, co jsme zač a že nám záleží na tom, aby se oblíbené a tradiční vyškovské pivo vařilo dál,“ podotkl Holoubek.

I proto pořádají oslavy netradičně uprostřed pracovního týdne. „Je to mířené na Vyškovany a lidi z okolí, kteří už budou mít většinou po práci a budou doma. O víkendu bude totiž většina z nich na chatách nebo někde jinde a neměli by čas,“ vysvětlil Holoubek volbu termínu.

Tradice vaření piva

Ve Vyškově se pivo vaří od přelomu šestnáctého a sedmnáctého století. Za oficiální rok založení vyškovského pivovaru se považuje rok 1680. Pivovarské sklepy v současném areálu vedle zámecké zahrady jsou však podstatně mladší. Nezažily tak ani zničující požár, který vypukl v roce 1873 a zlikvidoval téměř celý pivovar.

I současný vyškovský pivovar má za sebou rušné časy. Ještě loni v létě stát uvažoval o jeho zrušení, pak se však našel zájemce, který chce několikasetletou tradici vaření piva ve Vyškově zachovat a pokračovat v ní dál.

Čtěte také: Ostravský pivovar modernizuje

Autor: Markéta Forró

12.7.2011 VSTUP DO DISKUSE 6
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Výstavba v Praze. Ilustrační foto.
8

V Praze chybí byty. Stavby brzdí byrokracie

Jeroným Tejc
1 10

Tejc bude politickým náměstkem ministra Pelikána

Formanova zdravice po 50 letech a heroinoví Makedonci: nejlepší videa víkendu

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku o víkendu 16. až 17. prosince 2017.

EU nám chce zakázat spálené jídlo. Souhlasíte?

Na otázku Deníku odpověděl Jan Maryška, redaktor dTestu, a Marie Nejedlá, vedoucí Centra podpory veřejného zdraví při Státním zdravotním ústavu.  

Zdravotních sester je málo, trápí je přesčasy

Fakultní nemocnice Hradec Králové nemá dostatek zdravotních sester. Problém odnášejí sestry, které v nemocnici pracují. Stěžují si hlavně na přesčasy, které jsou na hranici jejich možností. Za svou práci přitom nedostávají adekvátní odměnu.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT