Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Pivovary vsadily na novinky

České Budějovice - Před lety se válka pivovarů o zákazníka soustředila na přemlouvání hostinských a vybavování provozoven. Dnes na přeplněném kolbišti tasí výrobci pěnivého moku jiné zbraně. Nasazují novinky, které mají zlákat další konzumenty.

2.9.2009 1
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Vít Šimánek

Doslova fenoménem se v Čechách stává nástup jedenáctistupňových piv. „Jedenáctky už jsou piva,“ říká restauratér Jiří Vretos, který vládne v Pohostinství Na Návsi ve Strážkovicích. „Jsou to piva, která, když jsou dobře ošetřená, zaslouží si uznání,“ dodává Vretos. Pro mnoho konzumentů představují jedenáctky zlatou střední cestu. Oblibu jim získává jejich postavení mezi desítkami na straně jedné a dvanáctkami na straně druhé.

Nové „polotučné“ pivo, jak říkají někteří štamgasti, dal na trh nedávno plzeňský pivovar, letos třeba Budvar. Ten nasadil Pardála Echt vedle své desítky Pardál.

Oblíbená jedenáctka

„Poptávka po jedenáctkách obecně roste, v období let 2006 až 2008 se zvýšila asi o třicet procent,“ řekl k rozšíření nabídky pivovaru mluvčí Budvaru Petr Samec. Podle Samce se nový produkt prodává dobře, i když se mluvčí vyhýbá předpovědi, jestli dosáhne stejné úspěšnosti jako desítka Pardál. Ta už se vloni prodrala na lichotivé 16. místo mezi nejprodávanějšími českými pivy s výstavem 193 000 hektolitrů.

Vretos zdůrazňuje, že nejen jedenáctka samsonská nebo třeboňská, ale i budvarská a ostatní výrobky dalších pivovarů nabízejí dobrou kvalitu. Ne na všechny konzumenty však nová taktika platí. „Jsem patriot. Mám svoji značku B 10 na Šumavě,“ říká štamgast restaurace na českobudějovickém Pražském předměstí Pavel Ždych. „Když není desítka Budvar, dám si dvanáctku, ale výjimečně,“ dodává muž, kterého pivní novinky ani nelákají k ochutnání.

Pro ty, kteří rádi něco nového zkouší, se však v českém pivovarnictví zřejmě blýská na časy. Různé speciály začínají vařit i malé pivovary.

Autor: Edwin Otta

2.9.2009 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:
Robert Plaga.
12

Plaga nejdřív učil o porcování medvěda, teď sestavuje školský rozpočet

Ilustrační foto.
12 33

Asfaltování za sněhu. Silničáři opět dohánějí resty

Podruhé narozen pod koly tramvaje a padlý symbol Vánoc: nejlepší videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku v pondělí 11. prosince 2017.

Americký přeběhlík do Severní Koreje zemřel, bylo mu 77 let

Zřejmě jediný známý přeběhlík ze Spojených států do Severní Koreje, seržant americké armády Charles Jenkins, zemřel ve věku 77 let v Japonsku. V Severní Koreji prožil bezmála čtyřicet let

Vánoce v cizině. Pelta tvrdí: Nový předseda bude zvolen

Za normální situace by jezdil po republice. Od Aše až po Havířov by sháněl podporu. Sliboval, přemlouval, lobboval. Jenže nemůže. Ať už dnešní volební valná hromada fotbalové asociace dopadne jakkoliv, Miroslav Pelta zůstane stranou. „Nekandiduji na žádnou funkci,“ poznamenal Pelta v exkluzivním rozhovoru pro Deník.

Bio, raw, bezlepkové i tradiční. Cukráři jsou zavaleni objednávkami

/INFOGRAFIKA, ANKETA/ Vánoční pečivo v Praze ještě objednat lze, ale cukráren s volnou kapacitou každým dnem ubývá. Kilo vyjde průměrně na 600 korun. K dostání jsou i varianty bezlepkové, bezlaktózové či raw, tedy syrové.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT