Obě navrhovaná převzetí by výrazně rozšířily aktivity PKN na poli průzkumu ložisek a těžby ropy. Už v roce 2013 PKN koupila kanadskou firmu TriOil Resources a dala najevo, že využije dalších příležitostí k expanzi své ropné těžby v situaci, kdy nízké ceny ceny ropy nutí ropné skupiny omezovat a prodávat těžební aktivity.

Navrhovaná převzetí zvýší surovinovou základnu polské společnosti o 38 milionů barelů ropy, tedy o 76 procent. Šéf PKN Lacek Krawiec dnes uvedl, že jeho podnik chce do roku 2017 těžit šest milionů barelů ropy ročně.

Kicking Horse těží v provincii Alberta zhruba 4000 barelů ropy denně. FX Energy působí v USA v Montaně a Nevadě a má koncese na těžbu i v Polsku spolu s polskou plynárenskou skupinou PGNiG.

Český Unipetrol, který je součástí polské skupiny od roku 2005, se zaměřuje na zpracování ropy, distribuci pohonných hmot a petrochemickou výrobu. PKN má celkem 2683 čerpacích stanic, z toho přes 330 na českém území, kde má na trhu prodeje pohonných hmot podíl zhruba 15 procent.