Vypadat by to mohlo třeba takhle: přijdete na benzínku do Lomnice nad Popelkou a místo rozmáčené bagety vám z automatu vypadne tamější tlačenka. A třeba z automatu na čerpacích stanicích u Brna vám po vhození určité částky vypadne sáček s kozí brynzou. Prostě co region, to jiný výrobek.

Česká republika by se v příštích letech měla připodobnit západním zemím, kde se na benzinových pumpách nebo u obchodních center z automatů prodávají regionální potraviny.

Počítá s tím alespoň ministr zemědělství Ivan Fuksa (ODS). Chce kvůli tomu změnit potřebné normy, aby ulehčil prodej regionálních specialit.
„Nejde o nic nově vymyšleného, prodej z automatů se běžně používá v Rakousku či Německu,“ potvrdil Deníku Fuksa.

Kromě automatů chce ulehčit i přímý prodej zemědělských výrobků takzvaně ze dvora. Především jde o to, aby se snížily nynější přísné ekologické vyhlášky. „Malí producenti dnes musí dodržovat stejná hygienická pravidla jako velké firmy, což prodej ze dvora blokuje,“ dodává Fuksa. Celostránkový rozhovor s ním přinese sobotní Deník.

Šance na změnu

Nebýt přísných hygienických limitů a papírování, už dávno se tímto způsobem mohli farmáři vyhnout nerovnému vyjednávání s řetězci.
„Bylo to vidět na letošní výstavě Země živitelka, kde pavilon s regionálními potravinami byl tím vůbec nejnavštěvovanějším,“ potvrzuje prezident Agrární komory (AG) Jan Veleba.

Potraviny z lokální produkce podle průzkumu na zmiňované výstavě preferuje 95 procent respondentů. Dalších 86 procent dotazovaných uvedlo, že vítá projekt nové značky „Regionální potravina“. Tu letos ministerstvo zemědělství vyhlašovalo poprvé a na dobu šesti let ji získalo 71 výrobců.

Gurmánská mapa ČR