Na příští rok se totiž ve veřejné sféře chystá i velké propouštění o místo by mělo přijít až osm tisíc lidí.

Vyplývá to ze včera zveřejněného detailního návrhu státního rozpočtu na příští rok.

Průměrný plat všech zaměstnanců na výplatní listině státu by mohl v příštím roce vzrůst o 602 korun na 23 833 korun. Vláda totiž předpokládá, že jejich platy si dohromady vyžádají 128,5 miliardy korun, tedy asi o 845 milionů víc než letos. Jenže počet lidí ve státní sféře by se měl snížit téměř o 8000.

Kdo dostane víc?

Kdo konkrétně si polepší? Na to už je složitější odpověď. Ministerstvo financí totiž v návrhu rozpočtu upozorňuje, že uvedený nárůst platů o 2,6 procenta neposkytuje přesný obraz o vývoji platů, protože různým skupinám porostou platy odlišně.

Například na platy učitelů v regionálním školství půjde o 2,4 miliardy korun víc.

Téměř desetiprocentní nárůst platů státních zástupců si vyžádá 105,4 milionu korun, na pětiprocentní zvýšení platů soudců půjde proti letošku navíc 152,4 milionu korun.

Státním zástupcům by měly v příštím roce vzrůst mzdy v důsledku zákona, který schválila sněmovna a nyní ho má projednat Senát. Zákon jim určuje platy na úrovni 90 procent platů soudců.

Nejméně dostanou příspěvkové organizace

V samotné státní správě by měl plat vzrůst o asi 300 korun na 26 244 korun měsíčně. Nejméně budou dostávat pracovníci ve státem zřízených příspěvkových organizacích, a to 22 187 korun, ale zato jejich platy porostou nejvíc ze státních zaměstnanců, a to o 4,4 procenta.

Stát by měl ale tisíce lidí propustit. Počet takzvaných funkčních míst se má podle návrhu rozpočtu snížit o 7941 míst. Víc než 4000 míst zruší ministerstvo vnitra, dalších 1778 míst by mělo zmizet na ministerstvu školství. Naopak ministerstvo spravedlnosti by mělo zřídit 539 nových míst.

„Jde o nárůst počtu příslušníků vězeňské služby a jejích civilních zaměstnanců,“ řekla včera novinářům mluvčí ministerstva Tereza Palečková. Vězeňská služba potřebuje podle ministerstva kvůli narůstajícímu počtu odsouzených dalších 345 příslušníků. Kromě dozorců chce také o zhruba 200 víc občanských pracovníků.

JAN KLIČKA + ČTK