Například při kontrole provedené minulý týden ve Středočeském kraji v České hospodě v Domašíně u Vlašimi našli veterinární lékaři ve skladu potravin myší trus na podlaze a na stole. V provozovně byla zašlá špína, na mycím dřezu plíseň, v lednici na jídle rostla plíseň.

"K přípravě pokrmů byla používána neoznačená vejce," popsal mluvčí SVS Petr Pejchal, veterináři jich 102 zajistili. Tomuto provozovateli ze zákona hrozí až 50milionová pokuta. Státní zemědělská a potravinářská inspekce následně restauraci zavřela.

Nejlepší podmínky se podle SVS nacházejí v restauracích vyšší kategorie, v nižších cenových skupinách jsou v některých případech naopak zcela nevyhovující.

SVS kontroluje provozovny stravovacích služeb od ledna letošního roku. Pravomoc kontrolovat nakládání s potravinami živočišného původu ve stravovacích zařízeních udělila od začátku roku veterinářům i Státní zemědělské a potravinářské inspekci novela zákona o potravinách.