„V zemích EU se ročně vyprodukuje 88 milionů tun potravinového odpadu v hodnotě asi 143 miliard eur. Nejvíce k tomu přispívají domácnosti, jsou zodpovědné za 47 milionů tun potravinového odpadu jedná se o nezužitkované jídlo i odpad například ve formě slupek. To dělá v přepočtu asi 173 kilogramů na osobu,” popisuje Anna Strejcová z iniciativy Zachraň jídlo.

Plýtvání jídlem.Zdroj: Deník

Vyhozené jídlo představuje velké ekonomické, ale i ekologické ztráty, padne na něj lidská práce, zbytečně vyčerpává půdu, spotřebovává vodu a po průchodu komínem spalovny ještě zatěžuje ovzduší.

Potravinové banky marně shánějí posily

Částečnou změnu přinesla novela zákona o potravinách a tabákových výrobcích, která od ledna nařizuje supermarketům s plochou větší než 400 m2 nabídnout neprodejné potraviny bankám.

„Od ledna nám stoupl objem potravin přibližně o 40 %,” potvrdila Věra Doušová z Potravinové banky Prahy a Středočeského kraje s tím, že jídlo přerozdělují dále 150 organizacím, které je distribuují přibližně 22 000 Pražanům. „Máme dva sklady a deset zaměstnanců, kteří pracují hodně přesčas, nyní v létě pomáhají i jejich děti. Potřebovali bychom alespoň 4 další zaměstnance, ale nemůžeme je přijmout. Vláda nedořešila druhou polovinu zákona, která se týká financování potravinových bank. Nyní čerpáme z dotací ministerstva zemědělství, které ale nepočítaly s nárůstem po novele,” říká Doušová.

Staroměstská radnice.
Oprava staroměstského orloje spěje do finále. Brzy začne akce Radnice dokořán

V Praze a Středočeském kraji přerozdělí 60 procent všech darovaných potravin z Česka a podle ní by na provoz potřebovali 4 miliony ročně, musí ale vystačit se čtvrtinou. Zaměstnanci prý tento nápor snáší pouze proto, že si uvědomují význam své práce, někteří z nich jsou bývalými klienty.

Pomáhají také dobrovolníci, kromě jednotlivců je posílají i firmy Tesco nebo Česká spořitelna. Doušová ale doufá, že se najdou i další ideálně na pravidelnou výpomoc.

Dvacet tisíc v koši

Data společnosti Samsung uvádí, že v Česku se za rok vyhodí až 80 kilogramů potravin na osobu v hodnotě 20 tisíc korun.

Projekt Bezezbytku podporuje veřejné lednice, do kterých může kdokoliv přinést jídlo, které nespotřebuje, a kdokoliv jiný si je odsud může odnést. Bezezbytku v Praze nedávno otevřelo tři sdílené lednice, doplnily ty fungující již déle na vysokoškolských kolejích nebo v komunitních centrech, do své vstupní haly umístila veřejnou lednici i radnice MČ Praha 6.

Jídlo potřebným můžete darovat do komunitní lednici na Palmovce
Konec vyhazování potravin. Nevyužité jídlo přineste do nových komunitních lednic

Tématu plýtvání jídlem se od roku 1998 zabývá také skupina Food not Bombs, která začínala s vařením ze zbytků na squattu Milada a nyní vydává přibližně čtyřikrát týdně kolem 50 porcí jídla hlavně bezdomovcům.

Vyšší společnost

„Jídlo získáváme z tzv. dumpster divingu, z přebytků od drobných obchodníků a veganských restaurací a z darů jednotlivců. Pokud není dostatek z těchto zdrojů, tak dokupujeme, většinou ale kupujeme jen olej a koření,“ popisuje Aleš a dodává, že přes léto si aktivisté vybírají „volno“ a jídlo vydávají jen nárazově.

Vařit beze zbytků je trendem i ve světě vyšší gastronomie. „Za posledních několik let už má udržitelnost v každoročně zveřejňovaných světových gastronomických trendech své pevné místo. Na druhou stranu využívat vše by se měl už z principu snažit každý správný kuchař. Ti důslední a ekonomicky smýšlející to dělali vždy, dříve než nějaký Zero Waste koncept vůbec přišel. S myšlenkami tzv. od čumáčku po ocásek a od kořínku po lísteček, neboli principem zpracovávání surovin do posledního kousku, začíná ale sympatizovat čím dále více podniků,” dodává Anna Strejcová.

Ladronkafest 2017.
Zápisy do kroužků jsou v plném proudu, některé už mají plno