Vyplývá to z analýzy společnosti Proact mezi 500 firmami. „Sedmadvacet procent společností je schopno zprovoznit informační systémy do několika dnů. Dvanácti procentům firem to trvá déle než týden a patnáct procent firem svá data neobnoví nikdy,“ uvedl ředitel Proactu René Valvoda.

Podle Valvody ztráta archivů starších informací nemusí firmu zásadně vykolejit, ale ztráta důležitých aktuálních informací z poslední doby, například z rozpracovaných zakázek, může být likvidační.

Ani firmy, které mají data zabezpečena a pravidelně je zálohují, nemusí být dobře chráněny. Analýza odhalila, že 38 procent společností je schopno obnovit pouze data starší několika dní. Důležitým faktorem při záchraně dat je totiž interval jejich zálohování. Mnoho firem totiž dělá pravidelné zálohy jen jednou denně.

Společnost Proact Czech Republic je součástí nadnárodní skupiny Proact IT Group a poskytuje komplexní řešení a služby v oblasti ukládání, zálohování, archivace a obnovy dat i aplikací. Proact působí na trhu od roku 1994, má zastoupení v třinácti evropských zemích a zaměstnává více než 625 specialistů. V České republice má společnost Proact pobočky v Praze, Brně a Ostravě.