Otazník ovšem visí nad službami Poštovní spořitelny, která mívá na pobočkách pošty své zastoupení.

„Rušení se týká především malých pošt v příhraničních, rekreačních a horských oblastech,“ informovala Deník mluvčí ČP Dita Václavíková. „V žádném případě nejde o rušení služeb. Pošta mění formu obsluhy tím, že nahradí klasické kamenné pošty takzvaným motorizovaným doručováním.“

Motorizování pošťáci by měli pracovat tak, že doručí poštu přímo domů. Klient si při tom bude moci požádat o další služby, třeba o zaplacení složenky, podání dopisu či balíku. V úvahu připadá i takzvaný frančízing, kdy pro Českou poštu bude pobočku provozovat soukromník.

Jak se spořitelnou?

Otázkou zůstává, jak se proměna pošty dotkne služeb Poštovní spořitelny, která využívá právě husté sítě poboček. Jak vyplynulo ze slov Martina Kováře, ombudsmana Poštovní spořitelny, o případném omezení bude chtít banka jednat. „Budeme o tom s Českou poštou mluvit. Mrzelo by mne, pokud by pobočka pošty zanikla ve vesnici, kde zajišťuje jediný kontakt s okolním světem,“ uvedl Martin Kovář.

„Jsou naši důležití obchodní partneři a my je rozhodně nechceme obcházet,“ říká pro změnu Dita Václavíková. „.Budeme o těchto doplňkových službách jednat. Je to například otázkou technologie, protože existují třeba mobilní terminály, ale také je to otázkou poptávky v malinkých obcích,“ dodala.

Byť se Česká pošta zařekla, že nebude jmenovat konkrétní pobočky, které hodlá zrušit, už teď jsou aspoň známé přesné počty. Nejvíce pošt ubude v jižních Čechách, odkud zmizí 58 poboček, následují západní Čechy se 46 pobočkami a východní Čechy s dvaačtyřiceti. Nejméně se okleštění dotkne jižní a severní Moravy.