„Není to jednoduché. Když nejde o strategické rozhodnutí banky, chce za instalaci nějakou úhradu či kompenzaci. Nakonec se ale s jednou bankou podařilo domluvit, že to město nebude stát nic,“ říká  starosta Ladislav Straka.

Přestože v Česku je nyní rekordní počet bankomatů (loni přesáhl kulatých pět tisíc), cesta k hotovosti je snadná spíše ve větších aglomeracích. V tuzemsku je například 13 měst, která mají  více než 50 bankomatů. A existuje tu třeba i 12 ulic, ve kterých si mohou lidé vybírat z pěti a více bankomatů.

„Český trh je schopen absorbovat i další množství instalovaných bankomatů,“ říká Roman Kotlán, šéf Sdružení pro bankovní karty (SBK).

Ilustrační foto.
Praha je bohatší než Bavorsko, ukázalo nové porovnání regionů v EU

Kromě rozličných dopravních uzlů a úřadů vidí jako perspektivní i různé komerční zóny, které začaly vznikat u menších měst. Podle Kotlána se do provozu bankomatů více zapojí i různé nebankovní společnosti.

Volají. A jdou

S vyšším počtem bankomatů souvisí i rostoucí počet případů, kdy lidé vyberou hotovost, ale zapomenou ji přímo v bankomatu. „Nejčastější důvod? Lidé při výběru hotovosti telefonovali,“ říká Jakub Švestka, mluvčí  Moneta Money Bank.

Stroje na peníze.Zdroj: Deník

Čtvrtý největší finanční ústav u nás začal údaje o zapomenutých penězích detailně evidovat přesně před rokem. Za tu dobu klienti ohlásili 358 zapomenutých výběrů v hodnotě 833 tisíc korun. Nejvíce případů bylo před Vánocemi.

„Podmínkou je, že nálezce odevzdá hotovost na pobočce, případně na policii,“ říká Švestka. „Ve většině případů se ale podaří vrátit peníze klientovi na účet během pár dnů,“ dodává s tím, že banka kvůli tomu rozšířila pravomoci svým bankéřům, aby dokázali být „pružnější“.

Zatímco při vyjíždění platební karty bankomat „pípá“, u hotovosti nikoliv. Navíc přístroje se liší. Některé dokážou po chvíli neodebrané peníze „spolknout“, většina ale hotovost nechá v dolní zdířce. „Evidujeme ročně přibližně několik desítek transakcí, kdy si lidé nestačili včas odebrat požadovanou hotovost,“ potvrzuje mluvčí UniCredit Bank Petr Plocek s tím, že jejich stroje po 30 sekundách hotovost uzavřou.

Pokud jste ten, kdo peníze v bankomatu nalezl, nenechávejte si je. Přisvojením cizí hotovosti v částce nad 5000 korun se dopouštíte trestného činu zatajení věci, za což hrozí až rok vězení. Částka pod pět tisíc korun je přestupek se sankcí až 70 tisíc korun. Zároveň ale platí, že můžete nárokovat nálezné ve výši deset procent.

Centrála České spořitelny v Praze
České spořitelně klesl zisk na 14,6 miliardy korun, Erste Group zisk zvýšila