Podle Machů může být větší počet dražeb způsobený také tím, že se od letoška do statistik započítávají i elektronické dražby.

Letos dražební kanceláře zatím vydražily majetek za 2,4 miliardy korun. „Celkový finanční objem bude letos nižší, než tomu bylo vloni, to znamená, že jsou celkově o něco nižší ceny dosažené vydražením. Není to ale proto, že by se méně licitovalo než dřív, jsou i o něco menší vyvolávací ceny, protože se draží menší věci," uvedl Machů.

V předchozích letech byly podle něj dražby v řádech stovek milionů korun běžné. „Letos se dají spočítat na prstech jedné ruky," uvedl Machů.

V Brně si například letos nájemníci koupili za 101,6 milionu korun památkově chráněný bytový dům v Brně na Kolišti 49. Vyvolávací cena přitom byla 72 milionů korun. Naopak České dráhy letos neuspěly s prodejem historické budovy v brněnské Kounicově ulici. Ze 215 milionů korun slevily na 190 milionů. Dům se ale neprodal ani letos v červnu ve druhém kole.

Tento týden jde v Praze do dražby průmyslový skladový areál Eurekea v Praze 5 – Košířích o rozloze 30.000 metrů čtverečních. Vyvolávací cena je 220 milionů korun. Součástí prodeje je územní rozhodnutí pro výstavbu rezidenčního projektu Cibulka se 171 byty. Dražbu pořádá 12. prosince společnost Naxos.