Společnost EuroTel tehdy zahájila provoz analogové sítě NMT s předčíslím 601. Síť měla zprvu jen dva vysílače v Praze a jeden v Brně a minuta volání vyšla přibližně na 20 Kč. Mobilní telefon stál 60.000 Kč. V minulém roce minuta hovoru klesla o 11 procent na 1,10 Kč za minutu a jednoduchý mobil lze pořídit za 500 Kč. „Za klesajícím trendem cen hovorů stojí zejména větší spotřeba hlasových služeb," uvedl ČTÚ.

Ještě v roce 2000 měla mobilní telefon jen třetina českých domácností. V roce 2014 už ale byl podle Českého statistického úřadu mobil v 99 procentech rodin a v průměru na každou domácnost připadalo 2,06 mobilního telefonu. Postupně si k telefonům našli cestu i čeští senioři a dnes ho běžně využívá 90 procent všech Čechů starších 65 let.

Velký milník

Velkým milníkem pro český mobilní trh byl rok 2013, kdy v rychlém sledu všichni tři hlavní operátoři představili neomezené tarify se sazbou okolo 700 korun. „Lidé si logicky odvykli řešit počet minut či SMS a jejich dostatek považují tak nějak za samozřejmý. Došlo také k vyrovnání nabídek na trhu, takže dnes najdou zákazníci u všech operátorů víceméně to samé. Neomezené tarify také byly v nejlevnější variantě vždy podmíněny dvouletým závazkem, který do té doby nebyl vždy samozřejmostí. Dnes jsou nabídky bez smlouvy výjimečné a penalizované vyšší cenou," uvedl specialista serveru Ušetřeno.cz Ondřej Nacke.

V posledních dvou letech se lidé díky rozvoji rychlých sítí LTE zaměřují na mobilní internet. Ten podle dat z ČSÚ ještě v roce 2013 využívala pětina dospělé populace, loni to ale bylo již 37 procent. Podle Nackeho na to operátoři budou muset brzy zareagovat, protože jejich nabídka přestává odpovídat poptávce zákazníků. Ve srovnání s prvním pololetím 2014, kdy mobilní operátoři zahájili poskytování služeb na sítích LTE, vzrostla celková datová spotřeba o polovinu.

Na českém trhu vedle T-Mobilu, O2 a Vodafonu působí přes 170 virtuálních operátorů využívajících jejich sítě. Jejich podíl je necelých sedm procent.