Celkový počet smluv o stavebním spoření oproti stavu ke konci loňska klesl o 58.000, letos na konci března jich bylo 4,492 milionu. Celkový počet úvěrů se snížil od počátku roku o více než 17.000 na 939.557 úvěrů. Jejich objem klesl během čtvrtletí o pět miliard korun na 288,1 miliardy ko­run.

Struktura nových úvěrů ze stavebního spoření se přitom podle MF dlouhodobě nemění. Nejvíce, téměř přes 87 procent, úvěrů ze stavebního spoření je použito ke splacení překlenovacích úvěrů, dalších více než osm procent je určeno pro rekonstrukce a modernizace. Na pořízení nových bytů a rodinných domů využili klienti zhruba dvě procenta úvěrů.

V případě nových překlenovacích úvěrů využili klienti více než dvě pětiny těchto úvěrů na modernizace a rekonstrukce, více než čtvrtinu na získání bytu nebo rodinného domu a přes osm procent procent na výstavbu nových domů či bytů. Podle objemu byly překlenovací úvěry nejvíce využity na pořízení bytu nebo rodinného domu.

S vývojem úvěrů souvisí i změna poměru objemu úvěrů a naspořené částky. Ke konci března se snížil na 67,3 procenta.

Stavební spořitelny poskytují úvěry ze svých zdrojů - z vkladů těch klientů, kteří si spoří. Naopak hypoteční banky si na úvěr, který následně poskytnou klientovi, většinou půjčují a úrokové sazby závisí na délce doby fixace a ceně peněz na mezibankovním trhu.