"Zdá se, že nárůst počtu podnikatelů se postupně navrací k letům 2007 až 2011, kdy přibývalo každoročně okolo 60.000 nových podnikatelů," dodává server.

V letech 2012 a 2013 přibylo vždy za celý rok okolo 25.000 podnikatelů. Na letošním nárůstu se podílely hlavně právnické osoby, jejichž počet narostl zhruba o 13.000 na 392.131. Podnikajících fyzických osob přibylo necelých 7000 a aktuálně jich ministerstvo registruje 1,972 milionu.

Podnikajících cizinců ubývá

Už třetí rok po sobě klesl počet podnikajících cizinců. Aktuálně jich je v evidenci 84.500, což je skoro o 1500 méně než na konci loňského roku. "Z pohledu živnostenského zákona může hrát svou roli jev, že někteří cizinci, kteří podnikají na našem území delší dobu a získají od ministerstva vnitra tzv. trvalý pobyt, jsou z pohledu zákona považováni za tuzemskou osobu a nikoliv zahraniční," uvedl mluvčí MPO Miroslav Kynčl.

Jednodušší založení společnosti

Zjednodušení a zrychlení založení společností měly přinést změny, které platí od letošního roku. Zákon o obchodních korporacích umožnil založit společnost s ručením omezeným se základním kapitálem jedna koruna. Podle odborníků ale nejde o žádnou revoluci. Náklady na vznik společnosti s ručením omezeným totiž zdaleka nejsou jen prostředky na základní kapitál.

"Když pomineme možnou nutnost právního poradenství, je zapotřebí počítat především s náklady na pořízení notářského zápisu, ohlášení živnosti, návrh na prvozápis do obchodního rejstříku atd. Náklady na vznik se tedy i při nejnižším možném vkladu či základním kapitálu budou pohybovat v řádu tisíců až desetitisíců korun," upozornil Jan Dohnal z legislativního odboru ministerstva spravedlnosti.