Přibližně 15 procent firemních počítačů v Česku je vystaveno riziku jakéhokoliv napadení, zatímco čtyřem procentům hrozí napadení pokročilým útokem. Avast definuje pokročilý útok jako nový a dosud nepopsaný, který dokáže obejít běžné ochranné technologie bezpečnostního softwaru.

Logo německé finanční společnosti Wirecard. Ilustrační foto
Blokované platební karty i EET systémy. Krach Wirecard zasáhl desetitisíce Čechů

"Počet zařízení připojených k internetu se dramaticky zvyšuje a naše zjištění ukazují, jak jsou počítače zranitelné, a že tvoří důležitou součást řetězce útoků. Kyber zločinci vytvářejí hrozby, které se zaměřují na činnosti prováděné uživateli doma, a často využívají jejich neinformovanosti či neopatrnosti," uvedl bezpečnostní expert Avastu Luis Corrons.

Celosvětově se pravděpodobnost, že se běžný uživatel setká s počítačovou hrozbou, zvýšila z 20,1 procenta na 25,6 procenta. Riziku infekce škodlivými programy je zároveň vystaveno 15 procent firemních počítačů, tedy stejně jako v ČR.

Avast založili v roce 1988 Eduard Kučera a Pavel Baudiš, firma je jedním z průkopníků v oboru počítačového zabezpečení. V roce 2016 Avast koupil konkurenční českou antivirovou firmu AVG. Avast je podle tržeb druhou největší antivirovou firmou na světě za společností Symantec. Produkty Avastu využívá přes 435 milionů uživatelů, z velké části bezplatně.

Pokrytí Prahy 5G sítí - Staré a Nové Město
Superrychlý internet 5G zdraví neškodí. Jeho zavedení otestují v Plzni či Bílině