České sklo bylo nominováno na sedm divů Česka, to poděbradské nás reprezentovalo na letošním mezinárodním veletrhu ve Frankfurtu. Jako odkaz posledního kolapsu skláren je ve vzduchu stále cítit nejistota budoucnosti skláren. To už dnes Pavel Louda za společnost Crystal Bohemia odmítá.

Současných tři sta třicet zaměstnanců skláren s pravidelným příjmem a zakázkové krytí má být důkazem stabilizace a vzestupu poděbradských skláren. „Díky kvalitě výrobků a služeb máme dostatek zakázek minimálně na tři měsíce,“ sdělil Nymburskému deníku předseda dozorčí rady Crystal Bohemia Pavel Louda.

Moderní design táhne

Kolekce skla představené na frankfurtském veletrhu měly úspěch, dnes je v kurzu moderní design o jednoduchých tvarech bez dalšího broušení. Sklárny tak získaly nové zákazníky a rozšířily odbytiště o nové trhy.

Zaměstnanci skláren tedy mohou být prozatím klidní. Změnilo se v tomto směru po Novém roce něco? „Stále bude platit, že kvalifikovaní a kvalitní lidé jsou u nás vítáni a troufnu si tvrdit, že nikoho takového neodmítneme. Současně dochází k běžné fluktuaci okolo sedmi procent zaměstnanců,“ uvedl Louda.

Jedním z hlavních pilířů výroby skla je sklářská pec, která má určitou životnost. Ta poděbradská během pár let doslouží.

Vedení skláren na přípravě investic usilovně pracuje. „Životnost pece není v současné době mezník, který by nás limitoval,“ dodal Pavel Louda.