Lafontaine upozornil, že problémoví členové eurozóny nemají možnost devalvovat své měny. Právě to by jim mohlo pomoci vyrovnat se s ekonomickou krizí, kvůli které se propadli do recese.

Kromě návratu k měnovému systému před zavedením eura navrhuje Lafontaine také restrukturalizaci evropského bankovního systému a přísnější kontrolu věřitelů.

Lafontaine již nepůsobí ve spolkové politice. Stále je však vlivným členem Levice, nástupce bývalých východoněmeckých komunistů, napsala agentura AP.

Bývalý britský ministr financí Nigel Lawson zase tento týden prohlásil, že Británie by měla opustit Evropskou unii. V pondělním vydání deníku The Times napsal, že opuštění jednotného trhu by pro Británii podle jeho domněnek mělo „pozitivní ekonomickou výhodu" a hospodářské zisky by podstatně převážily nad náklady.

Britský premiér David Cameron v lednu slíbil, že pokud bude v parlamentních volbách v roce 2015 znovu zvolen, pokusí se nově dojednat podmínky britského členství v EU a vypíše referendum o setrvání Spojeného království v EU.